28. dubna 2015

Jarní vycházka pro naše důchodce




Pokud bude pěkné počasí, chtějí si naši důchodci-turisti udělat ještě na jaře nějakou tu turů po okolí. Mohl by to být výlet na obhlídku horolezeckých terénů u Mařeniček, o kterých sice víme, ale nikdo z nás tam ještě nebyl, Zmiňoval jsem se o nich tady na blogu v říjnu 2007. 
Jde o řadu skalních věží a věžiček, ukrytých v lese, vysokých asi jako je Křížová věž nad Nadějí (viz mapa s jejich názvy). Podle ní vidíme, že se skály rozkládají po obou stranách údolí Svitávky  s  rybníky, kde se u nás říká „Na hrázích“.

Hodně se o nich můžeme dozvědět na webových stránkách horolezecké příručky



Šlo by se přes dolní Trávník údolím pod Zeleným vrchem až k  rozcestí, kde odbočuje silnice na Drnovec.  Hned u rozcestí jsou první skály. Další skalní útvary jsou v lese po pravé straně silnice na Kunratice. Na levé straně rybníků jsou další věže nad tak zvaným Třídomím.
Panenský kámen je kousek dál na svahu pod rezervací Jezevčí (nebo také  Jílový) vrch.
Pokud ještě před Třídomím odbočíme na cestu přes malý kopeček zpět do Mařenic, uvidíme ve skalách dva reliéfy (oltář a Útěk sv. Rodiny do Egypta).
Než překřížíme červenou značku, která vede z Mařeniček do Antonínova údolí, uvidíme po levé straně přírodní památku – rašeliniště. Rašelina se tu těžila ještě před sto lety. Ale dnes je místo chráněné zvláště kvůli vzácným rostlinám, které zde rostou.
Připojeno je pár fotografií, převzatých ze zmíněné horolezecké příručky.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]