13. května 2015

Do Prahy je cesta dlouhá ....



V současnosti je jedna z cest z Prahy na naše chalupy zkomplikovaná. Je to cesta z Jestřebí "údolíčkem" do Mělníka. Silnice z Dubé do Jestřebí je totiž uzavřená a veškerá doprava vede oklikou přes Doksy. Kromě toho je na několika místech v údolíčku doprava kyvadlově řízena světly.
Není proto divu, že někteří chalupáři, ještě v pracovním režimu, hledají pro víkendové jízdy na chalupu jinou cestu.
O možnostech silničního spojení Praha - Cvikovsko jsem tu psal v ..listopadu 2007. Tehdy byla k dispozici výše zmíněná cesta pře Mělník do Jestřebí nebo cesta přes Mladou Boleslav. Tam bylo několik možností - po R10 až do Mnichova Hradiště a pak přes Mimoň a Jablonné nebo odbočit už v Mladé Boleslavi a projet napříč Bělou pod Bezdězem do Kuřívod a zase na Mimoň. Ovšem už dva roky je ta krátká spojka přes Bělou uzavřená (sesun půdy) a projíždět celou Bělou je nešikovné. Proto se v poslední době často využívá jízda z Mladé Boleslavi s odbočením v Doksech na Mimoň a dál opět na Jablonné.
  Ti, co bydlí  na severu nebo ve středu Prahy, si v polední době našli novou cestu přes Roudnici nad Labem.  V Zahrádkách se odbočí na silnici 15 (cestu zde lze  zkrátit ještě o kousek tak, že se odbočí doprava po okresce ještě před Zahrádkami) a pokračuje se přes Kravaře na obchvat Úštěku, v Liběšicích se odbočí na silnici 240 a kolem chmelnic se přes most přijede do Roudnice.  Po projetí Roudnicí (pěkně upravené náměstí s okolím) se rychle dostaneme na dálnici D8 a po ní se rychle dojede do Prahy. Kilometrově to úspora není, ale spojovací silnice ze Zahrádek do Roudnice je sice dost zatáčkovitá /vede lesnatou krajinou), ale  je celkem prázdná a dálnice zase rychlá. Po pravé straně mezi Kravařema a Úštěkem uvidíme zříceninu hradu Ronov a poutní kostel Kalvarie (na obrázku).

Změna je život aneb všechny cesty vedou do Prahy. Zkuste to a šťastnou cestu.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]