20. května 2015

Jezevci



V dubmu 2013 jsem tu psal o nalezené mršině jezevce u silnice, kde ho asi srazilo auto.

Místní chalupáři říkají, že jezevci jsou tu běžní. Jezevec je dosti velké zvíře, váží až 20 kg. Ale uvidět ho není běžné. On si totiž vyhrabává nory i deset metrů dlouhé a v hloubce pod 1 m, kde tráví většinu dne.  Nory mívají nejméně dva východy a jsou vícegenerační, takže nora existuje desítky let. Můžeme si vzpomenout na jeden z filmů s Homolkovic rodinou, kde myslivci dělali zkoušky psů-norníků, kteří jsou cvičeni na vyštvání jezevců či lišek z jejich doupat.
  Aktivní je až noci, kdy se vydává za potravou. Protože je všežravec, tak na jaře se živí kořínky, vyhrabává mraveniště a vosí či čmeláčí hnízda nebo se prohrabává k dešťovkám. Na podzim konzumuje spadané ovoce. Ovšem nepohrdne i drobnými hlodavci, žábami nebo ještěrkami.

Má své rajony a je vytrvalý. Před pár lety se nám na zahradu podhrabal pod plotem. Když jsem průlez zasypal a vyložil kamením, byla pro něj hračka vše opět v noci vyházet a stejnou cestou zase vtrhnout na naši zahradu.

 
V současné době se potvrzuje jeho jarní zájem o hmyz, protože v naší blízkosti jsme během dvou dnů našli dně rozhrabaná mraveniště. Jedno bylo v zpuchřelém prožraném pařezu. Jezevčí aktivitu dokazuje připojená fotografie.


Ale i jiná zvířata se tady potulují. Říkal nám chlapík, co má pronajatou zdejší honitbu, že na sněhu na Suchém vrchu v zimě našli vlčí stopy. Protože tiskem proběhly fotky vlků z míst kousek od Máchova jezera a vzhledem k tomu, že vlk proběhne za den i 60 km, jsme tady v dosahu.

Komentáře:
Jezevci jsou fajn:) My měli za chalupou v pařezu vosí hnízdo, vždycky na to někdo zapomněl a pár jich schytal. než jsme se rozhoupali k nákupu nějakého chemického sajrajtu na jejich hubení, příroda to vyřešila hezky sama. jednoho dne bylo hnízdo vyhrabáno a plástve rozházené kolem, ani jedna vosa. Nepochybně to byl jezevec, nikdo jiný takhle hnízda včel a vos nehrabe. Jinak o ty vlky mám spíš strach, je jich asi pět a těch ,,myslivců'', kteří by si v mnoha případech měli říkat spíše bouchálci, než lovci, je přesila. A vlci jsou tak trochu jejich konkurence...
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]