19. června 2015

byly, byly, ale už nejsou



Nedávno šel na ČT seriál o méně známých českých hradech a zříceninách. Byl zde zachycen i náš Milštejn.

Napadlo mne zrekapitulovat hrady a zámky v našem okolí. Ty velké a stojící jen uvedu jménem, protože jsou všeobecně známé. Jsou to samozřejmě Zákupy, hrad Sloup nebo Grabštejn.

Ale ne každý si uvědomí, že ve Sloupu je i zámek, dnes domov důchodců.  Od 18. století do r. 1945 patřil tento zámeček rodině Kinských. Stojí naproti kostelu a je ve tvaru H. V zahradě je řada soch s motivy z řecké mytologie.


Kinským patřil i zámeček ve Svojkově, který dnes již neexistuje a řada lidí si myslí, že to je budova dnešního hostince u odbočky ze silnice, která vede do Modlivého dolu. Skutečný zámeček stál na svahu kousek za zříceninou hradu Svojkova (kterou vidíme u silnice), byl postaven v 17. Století. I zde byl záměr jej změnit na domov důchodců, ovšem při rekonstrukci v r. 1958 vyhořel a byl stržen.


Zajímavý osud měl zámek ze 17. století v Mimoni. Ten vyhořel v r. 1806 a byl nově přestavěn v empirovém slohu. V r. 1945 jej převzala československá armáda. Zámek znovu vyhořel v r. 1950 a pak byl desítky let opravován či spíše devastován (po r. 1968 jej po nějakou dobu obsadila i Střední skupina vojsk sovětské okupační armády). Protože o budovu nebyl zájem, bylo v r. 1965 rozhodnuto o jejím zbourání. Bourání bylo urychleno, když do budovy 7.5.1985 uhodil blesk a přivedl k výbuchu připravené bourací trhaviny. Zámek stál na západní straně náměstí, kde je dnes travnatá plocha.



Kromě Milštejna jsou v našem okolí další zříceniny hradů. Je to již zmíněný Svojkov, zmiňován je ve 14. století a v r. 1445 byl vypálen.

Známá je zřícenina hradu Ralsko nad obcí Noviny pod Ralskem, který patřil mocnému severočeskému rodu Vartenberků. Je z něj zachována jen mohutná věž, od které je daleký výhled.

I nad obcí Pihel stával stejnojmenný hrad. Patřil majiteli Milštejna, panu Berkovi z Dubé. Zničen byl za husitských válek. Dnes zde uvidíme jen nepatrné zbytky zdiva.

Také u obce Velenice stával malý hrádek, ze kterého se zachovaly jen zbytky věže. Zanikl pravděpodobně za válek s německými lužickými městy v 15. století.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]