15. června 2015
K pivu patří …
syrečky, přesněji správným obchodním názvem Olomoucké tvarůžky (ten název je
ochrannou známkou s ochranou v celé Evropské Unii).
Měl jsem příležitost se o nic něco víc dozvědět přímo na
místě, kde se vyrábějí.
Tak především to, co snad už všichni vědí – ačkoliv se
jmenují „olomoucké“, vyrábějí se v městečku Loštice, které leží asi 25 km
západně od Olomouce. Je tam muzeum tvarůžků (v budově, kde se právě za Rakouska-Uherska
začaly vyrábět) a podniková prodejna, kde dostanete mnohem více specialit na
rozdíl od pouhých kulatých tvarůžků a tyčinek, které se dostanou v Čechách
v každé samoobsluze.
Kromě toho je na náměstí v Lošticích restaurace U
Coufalů, kde dostanete víc než desítku jídel s tvarůžky. A dokonce je tam
cukrárna, kde jsou k dostání tvarůžkové dorty a zákusky (zmrzlinu z tvarůžků
jsem tam neviděl). Ve vchodu do restaurace je unikátní automat na výrobky z tvarůžků.
Tvarůžky se na Olomoucku po domácku vyráběly už od 15. Století,
ale jejich „průmyslovou“ výrobu zahájili v r. 1976 právě v Lošticích.
Tvarůžky se vyrábí prosoleného tvarohu (ten zase z odstředěného
mléka), který se rozemele, vytvaruje do koleček nebo tyčinek a nechá se v sušárně
několik dní zrát. Pak se opláchnou vodou a tím započne bakteriální proces,
který jim dá charakteristickou chuť. Před expedicí k zákazníkům tvarůžky
ještě dozrávají v chladírně. Dnes je v jejich výrobně zaměstnáno
skoro 150 lidí, kteří ročně vyrobí přes 2 tisíce tun této speciality.
Po expedici jsou tvarůžky tuhé, ovšem jak si jistě leckdo
vzpomene, po několika dnech pod skleněným poklopem v hospodách vám „šly
naproti“.
A keště poznámka - protože jsou tvarůžky nízkotučné, jsou vhodné pro cukrovkáře!
A keště poznámka - protože jsou tvarůžky nízkotučné, jsou vhodné pro cukrovkáře!
Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]