15. června 2015

K pivu patří …




syrečky, přesněji správným obchodním názvem Olomoucké tvarůžky (ten název je ochrannou známkou s ochranou v celé Evropské Unii).

Měl jsem příležitost se o nic něco víc dozvědět přímo na místě, kde se vyrábějí.

Tak především to, co snad už všichni vědí – ačkoliv se jmenují „olomoucké“, vyrábějí se v městečku Loštice, které leží asi 25 km západně od Olomouce. Je tam muzeum tvarůžků (v budově, kde se právě za Rakouska-Uherska začaly vyrábět) a podniková prodejna, kde dostanete mnohem více specialit na rozdíl od pouhých kulatých tvarůžků a tyčinek, které se dostanou v Čechách v každé samoobsluze.

Kromě toho je na náměstí v Lošticích restaurace U Coufalů, kde dostanete víc než desítku jídel s tvarůžky. A dokonce je tam cukrárna, kde jsou k dostání tvarůžkové dorty a zákusky (zmrzlinu z tvarůžků jsem tam neviděl). Ve vchodu do restaurace je unikátní automat na výrobky z tvarůžků.



Tvarůžky se na Olomoucku po domácku vyráběly už od 15. Století, ale jejich „průmyslovou“ výrobu zahájili v r. 1976 právě v Lošticích.

Tvarůžky se vyrábí prosoleného  tvarohu (ten zase z odstředěného mléka), který se rozemele, vytvaruje do koleček nebo tyčinek a nechá se v sušárně několik dní zrát. Pak se opláchnou vodou a tím započne bakteriální proces, který jim dá charakteristickou chuť. Před expedicí k zákazníkům tvarůžky ještě dozrávají v chladírně. Dnes je v jejich výrobně zaměstnáno skoro 150 lidí, kteří ročně vyrobí přes 2 tisíce tun této speciality.

Po expedici jsou tvarůžky tuhé, ovšem jak si jistě leckdo vzpomene, po několika dnech pod skleněným poklopem v hospodách vám „šly naproti“.
A keště poznámka - protože jsou tvarůžky nízkotučné, jsou vhodné pro cukrovkáře!

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]