23. července 2015

Teprve pivem je žízeň krásná



Letošní léto bylo a je ve znamení žízně – horka trápily květiny (jako ve známém filmu, kdy krteček zaléval) i lidi, přičemž mužská část populace – s několika čestnými výjimkami mezi ženami – to řešila zlatavým mokem.


Nedávno jsem našel něco informací o pivu ve smyslu známého Součkova opravníku obecně rozšířených omylů a možná, že kratší výtah někoho zaujme.

Většina konzumentů si myslí, že desítka nebo dvanáctka udává obsah alkoholu. Není tomu tak, jde o množství použitého sladu. Jeho větší množství dodává pivu bohatší chuť (obsah alkoholu je na láhvích či plechovkách udáván taky a můžeme si všimnout, že se u různých dvanáctek docela liší).

Hodně lidí si myslí, že světlejší barva piva (zvláště u dovozových piv) je známkou, že pivo je podřadnější. Není tomu tak, je to dáno tradicí a tmavší barva se často zvýrazňuje přidáním barviv.

Totéž platí o řízu piva. Lidé si myslí, že říznější a perlivější pivo je lepší.  Říz je dán objemem kysličníku uhličitého v pivu. A pokud vypijeme dvě piva, spolykáme až 5 gramů tohoto kysličníku, což představuje přes 2 litry plynu.

Většina pijců piva si myslí, že správná pěna má být hustá, krémová. Pěna se tvoří právě uvolňováním kysličníku uhličitého, který se do piva dostane z chmele a sladu. Výrobci tvrdí, že pěna se ztratí do 4 – 5 minut. Proto si někteří výrobci pomáhají přídavkem chemikálií, které tento proces zpomalí. O této záležitosti proběhla před pár lety diskuse, kdy byl obviňován i pivovar Svijany, že tento stabilizátor tetrahop používá. Protože se i stabilizátor dělá ze chmele, nejde o nic chemicky závadného. Je to jen snaha udělat zákazníkovi radost, aby viděl, jak pivo pěkně pění a kroužkuje.

Pivo ze sedmého schodu? Odborníci tvrdí, že správné vychlazení piva je na 7 oC. Ovšem tuto teplotu by měla mít i čistá sklenice (měl by postačovat výplach tekoucí vodou). Čistota potrubí, narážecí hlavy a výčepních kohoutků je samozřejmostí.


Tak ať chutná!

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]



Odkazy na tento příspěvek:

Vytvořte odkaz



<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]