18. srpna 2015

Na pedálech k Baltu



Před pár lety jsem psal o putování tří trampů do Kanady a zpět.

Teď se uskutečnil kratší, ale sportovnější výkon. Tři naši chalupáři- cyklisti jeli k Baltu.

Za trasu si zvolili Radweg Oder-Neisse (cyklostezka Odra – Nisa). Je to dlouhá trasa pro kolaře podél zmíněných řek na německé straně hranice, ovšem prakticky kompletně s asfaltovým povrchem. Cyklostezka z velké části kopíruje ochranné hráze po obslužné komunikaci. Protože se jede ze Žitavy až k Baltu, jede se prakticky stále po rovince.  Na cestu vyjížděli v našem tropickém počasí a ono takové počasí bylo i v Německu. V  horku a při občasném protivětru bylo šlapání náročné.  Bagáž měli v doprovodném vozidle, které řídila manželka jednoho z nich.   Vždy večer měli sraz v cílovém bodě, kde přespali v kempu nebo penzionu.


Start byl v neděli 9. srpna v Naději.  Přešlapali nejvyšší bod cesty na hranicích a přes Žitavu a Görlitz dojeli až do Bad Muskau, což představovalo úctyhodných 139 km.

Dopoledne dalšího dne padlo na opravu přehazovačky.  Svépomocí opravitelná nebyla (dojezd prvního dne dotyčný postižený absolvoval na nejtěžší převod) a tak bylo nutno vyhledat pomoc opravny a přemluvit opraváře, aby svou nabídku „že to opraví do příštího dne“ zkrátil na 2 hodiny a 40 EURO. Přesto za odpoledne ujeli dalších 120 km do Frankfurtu nad Odrou. Tento den také padl teplotní rekord cesty. Odpoledne spěchali účastníci do cíle denní etapy až při 38 st. C.

Po noclehu následoval 133 km přejezd do Schwedtu. V průběhu této etapy naši cyklisti poprvé trochu zabloudili, neboť byla uzavřena část cyklostezky kvůli opravě hráze. Objížďka byla sice vyznačena, ale ne s německou důkladností. Tohoto dne se také přihodil jediný pád z kola, avšak bez velkých následků. Odneslo to jen odřené koleno a loket jednoho účastníka.

Ve středu naši kolaři ujeli dalších 129 Km do  Ueckermünde . 
Moře, tedy jeho Štětínský záliv, bylo dosaženo!  Prohlídka centra městečka Ueckermünde včetně zvedacího mostu na kanálu byla vítanou odměnou a oddychem. 
 

Ve čtvrtek je čekalo posledních asi 87 km do městečka Ahlbeck na ostrově Usedom. Cesta zde vede krásným Národním parkem, tvořeným rozlehlými rašeliništi. Podle plánu zde chtěli přespat , v pohodě druhý den naložit kola do doprovodného Mercedesu  a vrátit se domů. To ovšem překazilo zjištění, že na jednu noc nenašli ubytování za přijatelnou cenu. Tak se smočili v překvapivě teplém baltském moři a ještě večer vyrazili zpět k nám.

Dojeli v půl druhé v noci, ale už večer nám v osvěžovně o svých zážitcích vyprávěli. Dva z nich se ještě v sobotu ráno jeli projet na menší (asi 70 km) výlet  - jeden z nich účast odmítl se zdůvodněním, že „si nechce kolo zošklivit“.


Všem k jejich výkonu gratuluji. Myslím, že bychom měli také založit nějakou místní chalupářskou HALL OF FAME, jejich jména by se tam jistě dobře vyjímala.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]