9. října 2015

Městečko stranou



Ano, myslím tím náš Cvikov. Je stranou od té doby, co se do Liberce jezdí obchvatem a už sem nevedou železniční koleje. Průjezd městem byl špatný a automobilisti si jistě obchvat pochvalují. Ovšem současně je jen málo důvodů, aby se řidiči ve městě zastavili. Na obchvatu má pro ně význam jen benzinová pumpa a v poslední době snad i restaurace v obnoveném pivovaru. Ovšem – vjezd je málo viditelnou branou ve zdi a parkuje se na dvoře.  Restaurace, které si řidiči pro jejich kvalitu oblíbili, jsou obvykle z dálky viditelné, protože na jejich parkovišti jsou i desítky vozidel. Možná, že zachování zdi u pivovaru bylo zbytečné, plné viditelné parkoviště je reklamou samo o sobě. Přitom je to asi jediná reprezentativní restaurace ve městě.





Také historické náměstí prošlo řadou změn. U horního okraje náměstí stojící dům-špalíček (prý okresní soud) zanikl už za války. Špalíček je zachycen i na historické fotce z října 1938, kde jásajícími zástupy místních Němců projížděl Hitler. V roce 1949 zde postavili snad prý první Stalinův pomník v Čechách (když jsme pochopili, že jde o kult osobnosti, byl nahrazen pomníkem vojáka Rudé armády a tem byl přestěhován kousek stranou, když jsme pochopili, že přátelství je něco jiného než bratrská pomoc proti kontrarevoluci).

Domy se zchátralým hotelem na západní straně náměstí byly zbořeny a nahrazeny skupinou paneláků (v době seriálu Muž na radnici to bylo v módě). V poslední době je nutno pochválit vzhled náměstí, který díky novým fasádám oživl. Prý se ale mluví o nutnosti přejmenovat náměstí na Náměstí Ho-Či-Mina, protože české krámky už jsou v menšině. Zato čili Vietnamci tam prodávají potraviny, květiny, boty, textil i drogistické a papírnické věci a to téměř v každou denní i sváteční dobu.



A když mluvíme o „městě stranou“ musím zmínit i „lékárnu stranou“, která je zastrčená ve dvoře zdravotního střediska. Tady ovšem musím napsat, že stranou je asi omylem, protože tak vzorné magistry najdete jen málokde. V Praze vám maximálně na krabičku léků opíší z receptu, kolikrát denně je máte užívat. Ovšem tady vás upozorní na záludnosti použití, případně doporučí co dělat při nějakých vedlejších důsledcích nebo vám i nabídnou i placený lék pro vás vhodnější.



A pochvalu městečko zaslouží i za renovaci bývalého hotelu Reichshof, později Stalingrad a ještě později Sever. S využitím fondů EU byl pečlivě renovován i se zachováním štukové fasády a je z něj kulturní dům, který je úspěšně využíván.



V roce 2002 oslavil Cvikov 650 let od své doložené existence, do dalších let mu budeme držet palce.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]