7. ledna 2016

Jen vzpomínky zůstávají



Nedávno jsme vzpomínali na jedno historické specifikum. V dobách našeho mládí se trávnicko-nadějští chalupáři v Praze scházeli před koncem týdne v hostinci, aby se dohodli, kdo jede na chalupu a případně, kdo z toho tehdejšího mála motorizovaných má místo a může někoho vzít.
A tak jsme si udělali rekapitulaci, kde všude jsme se scházeli. 
Shodou okolností bydlelo kolem deseti chalupářských rodin na Praze 7 a tak řada slézacích hostinců byla právě tam.
V šerém dávnověku se konala setkání v hostinci U Zpěváčků za Národním divadlem. Pak následovala řada provozoven na Letné - v šedesátých a sedmdesátých letech to bylo U kamenného džbánku (blízko Korunovační ulice), U Karla IV., U Sojků nebo Na šachtě poblíž Strossmayerova náměstí.  Následovalo delší období, kdy jsme se scházeli ve Formance v Obecním domě (byla přes ulici od hotelu Paříž a dnes už také neexistuje). Na začátku devadesátých let následoval návrat na Letnou do Plzeňského dvora kousek od obchodního domu Brouk a Babka.
Pak klesala účast a proběhlo údobí hospod na Smíchově (Pod schůdky), u Nuselské sokolovny či na Kavčích horách.
 Dnes řada těchto míst setkávání   neexistuje a jsou místo nich banky (U Sojků -viz obrázek) nebo herny (Plzeňský dvůr). 


 Ale stále existuje schůzovní místo. Každou středu večer se se menší skupinka chalupářů schází v Balounově restauraci U Břízy na Spořilově. Na obrázku je serírka Věrka, která nám vždycky rezervuje stůl.


A v době, kdy nejezdíme na chalupy,  konají Pražáci v neděli malé procházky - sraz je na Spořilově a popojde se do údolí Botiče, kde se usadíme v samoobslužné restauraci Hamr u krytých sportovních hal. Těchto vycházek se zúčastňují nejen pánové, toužící po zapití nedělního oběda, ale i naše chalupářky, které jsou někdy dokonce v početní převaze.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]