14. ledna 2016

Přísný stát



Už v pohádkách a  ve vyprávění  starců se traduje, že "na chudý lidi muší holt být přísnost". To dodržují i naše vlády, když hodlají zavádět zákony o nekouření v hospodách, o povinném hlášení o tržbách a podobně.

Kolem nekouření v hospodách zvedla hlavně dnešní sněmovní opozice argumentaci o omezování svobody podnikání, prý cigareta a alkohol patří k sobě a každý hospodský by se měl  svobodně rozhodnout. A  na venkově, kde je ve vsi jen jedna hospoda,  to prý znemožní kuřákům chození na pivo. Pokud se koukám tady na Cvikovsku kolem nás, tak hned tři lokály v sousedních vsích  jsou totálně nekuřácké a přesto to nevadí a je tam plno.  Tak třeba u nás v Trávníku z dvaceti hostů v provozovně kouří jen asi tři a ti si párkrát za večer i s panem výčepním zajdou na terasu před hospodu. Naopak do provozovny velice často chodí maminky a babičky s dětmi, pro které je nekuřácké prostředí  rozumné. Ve Velké Británii a i v jiných státech to nekouření zavedli už před pár lety a podnikatelské problémy to nezpůsobilo. Ostatně i na Divokém Západě se třeba povinně  dávaly kolty do úschovy u vchodu do saloonu a respektovalo se to. Takže v případě zákazu kouření se asi jedná o mnoho povyku pro nic, jak by řekl dramatik Třeshruška.

Složitější to bude s chystaným elektronickým účtováním. V Praze je i ve větších hospodách, nemluvě o restauracích, běžné, že kasírují podle počítače a vydávají účtenky. Pokud vidím, tak mají očíslované stoly, konzumaci přiřazují ke stolům a  placení ať již společné nebo po jednotlivcích není problém.  Tady  na Cvikovsku je tak vybavena pouze nová restaurace Na hřebenovce v Krompachu a pivovar ve Cvikově. 

Zase je to specificky český problém a projevuje se v tom naše zpoždění a ekonomický odstup oproti  jiným  evropským státům. V Itálii vám vnutí pomalu každý zmrzlinář účetní bloček.  Dnes je to u nás důvod k protestům, ale pokud   v  provozovnách už většinou mají počítač, provozují e-mail a wifinu, tak  elektronické účtování s tiskem účtenek bude znamenat  jen doplnění o příslušný  program a zakoupení malé speciální tiskárničky účtenek.  To pohodlí, že odpadne čmárání na papírky a  sčítání položek útraty, snad za to stojí.  Dokonce v programu (viděno na vlastní oči) můžete mít položku  "spropitné" , to je výhodné ovšem jen  tam, kde se útrata dá platit bankomatovou kartou. Myslím, že se nemýlím, že pro naše vietnamské obchodníčky nejsou elektronické pokladny problémem, stejně jako provozní doba od vidím do nevidím.

Kdo by se chtěl dozvědět o jednoduchém či složitém technickém řešení více, najde to na adrese




Je samozřejmé, že pro některá řemesla (např. instalatéry či kominíky)  je tisk účtenek nesmyslem, který vyplodili naši moudří ministerští úředníci (pod definitivou).  Pokud se uvádí, že drobní podnikatelíčkové šidí stát,  tak  šidí jen drobně, zato velkopodnikatelé  se svými chytrými právníky si  sníží zdanění významně.  Všichni víme,  že většině řemeslníků, co nám dělají na chalupách, platíme rovnou do dlaně. Asi tedy na přiznaných daních krapet fixlují, ovšem připomeňme si, že nepřiznaný výdělek znamená, že ve stáří budou dostávat od státu menší penzi, takže nakonec stát neprodělá.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]