28. února 2016

Budiž světlo!



V poslední době se na titulky našich novin dostala světelná záplava z polských skleníků v Bogatynii. Protože to není tak daleko od našeho kousku Lužických hor, stojí to za malou úvahu.
Sice asi všichni čtenáři vědí "o co jde " (v newspeaku - vo co gou"), ale krátké shrnutí mi snad odpustíte.
U polské elektrárny Turow byly již dlouho skleníky, vytápěné odpadovým teplem elektrárny. Ovšem v současnosti zahájil provoz první skleník a rozloze deset hektarů (ve finále jich tam má stát deset). Firma Citronex  tam pěstuje rajčata a aby jejich růst urychlila (bez použití chemikálií - ale se stejným efektem) svítí jim v noci.  Pro Poláky je to výborná investice (ve skleníku je zaměstnána stovka pracujících), která má vytlačit z trhu dovozy z cizích zemí.
Světlo je ovšem viditelné ze značných dálek a ozařuje sloupy páry z chladicích věží elektrárny (viz obrázek).
Před lety se diskutovalo o "svícení Pánu Bohu do oken" a nové typy pouličních světel se upravovaly tak, aby světelné paprsky mířily k zemi a nikoliv nahoru.  V roce 2009 byla vyhlášena sousedící oblast Jizerských hor za oblast tmavé oblohy a to jako první v Evropě (to umožňuje lepší pozorování hvězd na noční obloze - jistě si uvědomíte, že v Praze je vidět na noční obloze jen několik nejjasnějších hvězd, kdežto na chalupě při bezměsíčné noci vidíme stovky hvězd i pás Mléčné dráhy). To ovšem Poláky nezajímalo, protože i když v řadě států (např. v některých regiónech Itálie) jsou zákony na ochranu před "světelným znečištěním", tak u nás ani v Polsku takový zákon není. Kromě hvězdářů jsou ovšem znepokojeni i zoologové a dokonce i psychiatři., protože narušení tmy v noci mate ptáky a může lidem způsobovat psychické poruchy.


Nejvíce jsou pobouřeni obyvatelé blízkých německých vesnic a u nás obyvatelé Hrádku nad Nisou a Frýdlantska.  Podle tisku se problémem zabývají už i naše státní orgány.


Sledoval jsem situaci z Trávníka.  Protože nás chrání hraniční hory kolem Hvozdu, přímé světlo od nás nevidíme, ale pokud jsou na obloze relativně nízké mraky (což o víkendu bylo), je dobře viditelná ozářená spodní základna mraků, takže jsou výrazně světlé. Ovšem  pokud pojedete večer na chalupu přes Jablonné, tak ozáření uvidíte velmi dobře.
Ale může to mít i humorné důsledky. Na Frýdlantsku prý straší děti, že se v Polsku otevřela "díra do pekla". No a může to mít i příznivý vliv na produkci známé továrny a gumové zboží v Hrádku, protože co mají lidi dělat, když v noci nemohou spát?

Komentáře:
Četl jsem ted někde na internetu, že od března na půl roku majitel noční osvětlení vypne. Do budoucna má prý zainvestovat a na nové skleníky opatřit velmi drahou ale účinnou síť, která má vyzářené světlo pohlcovat. Tak snad to dobře dopadne. Mates
 
Ono to !svícení pánu Bohu do oken! je ekonomicky nesmyslné a divím se majitelům. Stačilo pokrýt střechu takovou tou lesklou protisluneční folii na okna aut, ta by světlo odrážela zpět dolů a asi by pak postačil i menší příkon.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]