24. června 2016

Krásný vzhled je na ten Boží svět



se zpívá v jedné staré písničce. A ještě lepší je z různých vyhlídek. Poblíž nás, ve Sloupu, je od roku 2011 postavená vyhlídková věž na skalním ostrohu Na stráži. K rozhledně se dá vyjet i autem, ale jen po kamenité cestě a na jedničku. Po točitých schodech se vystoupá do výšky 26 m, odkud je výhled od jihozápadu po východ, jen na jih zaclání kopec Slavíček. Vyhlídková plošina jev řadě směrů opatřena fotopanoramaty s vyznačením názvů pozorovatelných míst (až na mylně zapsanou EMĚ).  Pod rozhlednou je postavený penzion s restaurací, ale ten zatím není v provozu (jen u vstupu na rozhlednu jsou automaty na kávu a pití).


Kousíček od rozhledny je na skalní plošince lavička, ze které je rozhled na Sloup a okolí. U plošinky je skála, nazvaná Medvěd. Nevím, jestli je zcela přírodní nebo dotvořená, ale svému názvu skutečně odpovídá.
Nad Trávníkem u Knesplovy brány je také vyhlídka s lavičkou, jenže … lavička, vyřezaná z kmene stromu, už trouchniví a výhled postupně zastiňují stromy na svahu.
Nad kapličkou v Naději je také na skále lavička, to je zase Drbošova vyhlídka. I zde je fotopanorama s názvy okolních kopců.
U cesty mezi Nadějí a Antonínovým údolím je známý Dědkův odpočinek se zvoničkou.
Na svahu Slepičárna nad Trávníkem bylo nedávnou umístěno panorama se siluetou okolí a s názvy kopců na dřevěné desce.
No a na rozcestí mezi chalupami v horní části Trávníka je nově směrový ukazatel ke zmíněným vyhlídkám v blízkém okolí.
Nemusím snad podotýkat, že to vše je práce několika místních chalupářů, kteří dovedou udělat něco i pro ostatní.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]