20. ledna 2017

Kdo to leze přes plot?



Vlastně jsem měl napsat – co to leze přes plot.  Přes plot totiž sem tam lezou větve od sousedů! On takový živý plot po vysazení vypadá pohledně a to trvá,  když je pravidelně sestřihován na rozumnou výšku. Ovšem když se ta péče zanedbá, tak živý plot najednou vyběhne jednak do výšky a druhak do šířky.
V té výšce se už nedá zastřihovat, neb případný postarší majitel na něj nedosáhne a ani si do té výšky netroufne vylézt. A pro sousedy nastává problém.  Větve prorůstají plot a na podzim je  na zahradě listí jak nastláno. Můžeme vzít plotostřižnu a vrhnout se na přesahující větve? Nebudeme s tím mít nějaký problém? Nebo máme nějakou možnost, jak souseda k ořezu přinutit?

Nový občanský zákoník zná i tento problém a řeší ho v ustanoveních § 1016 a 1017. Především je vlastník pozemku v případě, že kořeny nebo větve stromu vyrostlého na sousedním pozemku přesahují na jeho pozemek, povinen nejprve požádat souseda, aby kořeny nebo větve odstranil.  Pokud to dotyčný v přiměřené době neučiní, může to postižený  učinit sám, ovšem šetrným způsobem a ve vhodné roční době (většinou tedy v zimě ,ale třeba u habru je to na jaře). Podmínkou je, že kořeny nebo větve přesahující na jeho pozemek působí škodu (znal jsem případ, kdy kořen způsobil prasknutí podezdívky) nebo jiné obtíže (nutnost úklidu spadaného listí). V případě, že vlastník pozemku odstraní větve stromu, vyrostlého na sousedním pozemku, může s odřezanými větvemi naložit podle svého uvážení.
Pokud se nejedná o větve stromů a keřů, ale o rostliny, prorůstající plotem, může je vlastník pozemku odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení, tedy bez toho, aby byl před tím povinen vyzvat souseda k jejich  odstranění.
Pokud nemáme se sousedem korektní vztahy, můžeme se obrátit i na soud. Podle § 1013 nového občanského zákoníku se totiž vlastník pozemku musí zdržet všeho, co působí, že stín (ale také listí nebo spadlé ovoce - společně lze vše označit jako imise) proniká na pozemek jiného vlastníka v míře, nepřiměřené místním poměrům, a tedy podstatně omezuje obvyklé užívání pozemku. Ovšem pro soud musí jít o prokazatelné omezení v rámci místních zvyklostí (a samozřejmě soudní projednání něco stojí). Takže je lépe se dohodnout.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]