24. ledna 2017

Není mapa jako mapa



Před pár lety jsme obdivovali na mapách Google aplikaci Streetview. Už jsem tady o tom psal. Ulicemi projíždí auto a pomocí kamer panorámuje okolí. To si pak kliknutím na požadované místo na mapě prohlédnete na fotografii kolem dokola. Tehdy jsme se mohli podívat, jak naše Olinka (emigrantka z roku 1968) zamyká svůj dům ve Vancouveru (zrovna tehdy projelo filmovací auto).



Už docela dlouho máme k dispozici i českou obdobu mapy.cz.

Postupně se i na ní přidávaly další možnosti. Kromě přechodu na letecké zobrazení jsou na mapě znázorněny autobusové zastávky (i s čísly linek MHD), restaurace, obchody, benzinové stanice, servisy či turistické pozoruhodnosti (a nedávno přibyly i kostely s uvedením, kdy se v nich koná mše … asi aby případní zloději se do nich necpali při službách božích). A tato česká aplikace dnes zahrnuje i další evropské státy.




Obdobou googlovského Streetview je na českých mapách je aplikace Panorama.  Server mapy.cz má dnes flotilu aut s kamerovým systémem (obrázek) a postupně projíždí Českem a filmuje projeté silnice a ulice (prý už je projeto 80% ulic ve městech). Psal jsem zde, že projeli před časem i Trávníkem a mohli jsme se kouknout na okolí silnice Cvikov – Mařenice. Vloni ovšem jejich auta projela i vedlejší cesty v Trávníku či v Mařenicích (Nadeji jaksi vynechali – doufejme, že jen zatím …). 


Když si nastavíte mapu na Trávník, kliknete na Panorama, tak zčervenají cesty, které jsou už projeté a nafilmované (viz obrázek). Pak stačí najet kurzorem na červenou cestu (kurzor se změní na ruku s ukazováčkem) a kliknete. Na pravé straně obrazovky se objeví pohled na dané místo. Opět pomocí krzoru můžete foto otáčet kolem dokola, nahoru či dolů a prohlédnout si detailně chalupy v daném místě (přiložený obrázek  dokumentuje narané zobrazení).

Kromě toho dovedou mapy.cz  ve verzi pro chytré mobilní telefony sledovat pomocí GPS funkce i kudy jdete a trasu najdete uloženou v paměti.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]