2. ledna 2017

Vzhůru do nového roku



Oproti jiným rokům měli trávnicko-nadějští chalupáři letos konec roku více rodinný. Bylo to dáno tím, že trávnická hospoda má zavřeno. Tak to vypadalo trochu jako v tom vtipu, kdy se jeden vášnivý internetista svěřoval kamarádovi: „Tak mi včera na půl hodiny vypadl internet. Šel jsem teda do obýváku za naší rodinou. Musím říci, že jsou to docela milí lidé.“



Štědrý večer se slavil jen asi v pěti chalupách, ostatní byli ještě v Praze a dorazili až po Vánocích. První sešlost byla ve středu po svátcích na vepřových hodech v Mařenicích u Haskiho. Tam se domluvila organizace tradičního Pochodu hospodami Lužických hor.



Ten se konal ve čtvrtek 29. Prosince.  Sešlo se nás deset a odjeli jsme autobusem na Krompach. Vyšlapali jsme kopeček na Valy a usadili se v restauraci Na hřebenovce jako asi jediní Češi. Kolem nás bzučel německý hovor.  Není divu, po hodince chůze z Jonsdorfu se naši sousedé dobře najedí a napijí za polovičku, co by je to stálo u nich.  To, že po sametové revoluci použil ministr Klaus tehdejší vekslácký kurz koruny vůči marce, se zachovalo dodnes a proto jsou naše platy třetinové vůči německým (a přes naše budovatelské úsilí se to snad nikdy nesrovná). No ale nešť. Naobědvali jsme se a napili. Pak se vyrazilo k dalšímu postupnému cíli. Zdravé jádro vyrazilo pěšky přes kopec a les, pár starců, prolezlých chorobami, se do Dolní Světlé svezlo autobusem. Obě skupiny se kupodivu sešly a společně došly do útulné hospůdky U nás. I zde jsme byli obklopeni Němci. Po několika Svijanských a doplnění kalorií opět zdravé jádro vyrazilo pěšky směrem k hospodě na Hamru. Starci zase použili autobus a odjeli reprezentovat k Haskimu do Mařenic.  Před sedmou večer obě skupiny dorazily do svých chalup.



Silvestr se s jedinou výjimkou slavil v rodinných kruzích s půlnoční kanonádou (těch 15 minut blýskání a bouchání přišlo průměrně na tisícovku, ke zranění nedošlo).




Po novoročním obědě se nás sešlo méně než jindy tradičně na Milštejně (viz obrázek -, ti nevzdálenější – Dadulovic rodina z Horní Světlé- nezklamali a přišli, sláva jim).  U tří ohníčků se pekly buřty, vařil grog a povídalo se (už jsme napočetli nejméně 4 sudy na prázdninové oslavy).



Taký byl tedy chalupářský přelom roku.  Před svátky bylo v Trávníku asi 3 cm sněhu, což vypadalo dostatečně malebně. Na Štěpána sníh slezl a na tradiční pochod jsme měli dokonce modrou jak vymetenou oblohu. Pak ale padla mlha a až do Nového roku jsme měli alespoň ojíněné stromy.
No a když skoro všichni odjeli do svých pražských obydlí, tak 2. ledna začalo chumelit a do odpoledne se to rozšířilo až do Prahy.



Tak ať máme v roce 2017 pevné zdraví a ať se nás drží štěstí.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]