10. ledna 2017

Zmrzlé pivo



Kamarád chalupář nám napsal zprávu o pokusu, který provedl v současných mrazech  – dal na balkon přes noc Kofolu v PET láhvi a dva druhy piva ve skleněných láhvích. Kofola a jedno z piv nezamrzlo, druhé pivo zmrzlo totálně. V noci bylo minus 8 oC. Značky piva úmyslně neuvádím, abych nebyl obviněn z klamavé reklamy. O té značce, která zmrzla, totiž autor pokusu zapochyboval.
U odborníků jsem našel fakta. Pivo je složeno z celé řady látek, které při doporučené teplotě pro pití piva 5 až 10° C, jsou v rovnováze. Změní-li se znatelně teplota piva, změní se i tato rovnováha a látky na sebe vzájemně působí, což se projevuje změnou chuti i vzhledu piva. Klesne-li teplota piva pod 1 oC, objeví se v pivu zákal, který se s dále klesající teplotou zvětšuje. Klesne-li teplota do minusových hodnot, začne pivo zamrzat.  Je to dáno skutečností, že voda zamrzne při 0 oC, ovšem líh až při minus 114 oC (!). Pro koncentrace lihu s vodou se uvádí, že při 10 % příměsi lihu, směs zmrzne už při minus 4 oC, pro 30 % obsah lihu je bod mrznutí minus 19 oC a dál to klesá (takže vodka vám v mrazáku nezmrzne celá, ale je v ní kus ledu z obsažené vody).
Není tedy divu, že při zmíněném pokusu pivo zamrzlo, spíše je udivující, že jedna ze značek údajně nezamrzla.

Dále odborníci tvrdí, že pokud pivo nebylo mrazu vystaveno dlouho, tak při pomalém rozmrzání zákal zmizí a jakost piva se nezhorší. Při rychlém oteplení zmizí především pěnivost. Při delším vystavení mrazu nepomůže ani pomalé rozmrzání a pivo se znehodnotí.
Takže pokud chce někdo pokusy s mrazem opakovat, platí, že při mrazu mezi 5 až 10 oC pivo skutečně zamrzne. Experiment s pomalým rozmrzáním bude spíše neprůkazný a pro zažívací ústrojí případných konzumentů riskantní . Holt to pivo ze sedmého schodu je asi optimální.

Komentáře:
Podle mě je nesmysl, že by ve vodce plaval kus ledu. Nelze to brát jako 2 kapaliny (voda a líh). Je to směs, která buď celá zmrzne až při určité teplotě. Jako např. Chladící kapalina v autě (fridex + voda) - taky v ní ta voda nezmrzne zvlášť. Takže se divím, že to pivo zmrzlo. Asi obsahovalo málo alkoholu.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]