6. února 2017

Den se chýlil, den se stmíval, v lese bručel medvěd mýval



To občas recitoval jeden náš již zvěčnělý kamarád a dodával ještě říkánku o tom, že v křoví něco chrastí.  Ze ZOO jsme si to zvíře pamatovali s lupičskou maskou přes oči a s pruhovaným ocasem. Pří návštěvě u kamarádů V kanadě, jsme je krmili v parku, nám ovšem zkušení kamarádi vyprávěli, že jsou to dost drzá zvířata, která se vloudí do domu, kde sežerou, na co přijdou a to zvláště, když jsou majitelé a dovolené. Do domu prý dovedou vlézt i krbovým komínem.


Psal jsem tady před časem pár článečků o tom, že se u nás na severu objevují vlci, kteří k nám přeběhli z východu Německa. Dnes už je to daný fakt a několik vlčích smeček se potuluje mezi Lužickými horami a Kokořínskem.

A teď tu prý máme další návštěvníky – právě mývaly. Myslivci našli jejich stopy v rezervaci Břehyně  - Pecopala (u silnice z Mimoně do Doks). Mluvčí ChKO Kokořínsko se o tom vyjádřil dost nelibě, protože „díky své schopnosti dobře šplhat po stromech představuje mýval hrozbu i pro ptáky hnízdící v korunách stromů či v jejich dutinách“. Docela prý uvítali, že v této oblasti nyní jsou zmínění vlci, kteří by mohli mývalí populaci krapet likvidovat. Mýval měří mezi 40 až 70 cm a váží od 4 do 9 kg.


Mýval pochází ze Severní Ameriky, ale do Evropy byl vysazen asi před 80 lety, kdy „u německého města Kassel vysadil v roce 1934 jistý zoologický nadšenec dva mývalí páry, aby „obohatil“ místní faunu. Povolení dostal od nejvyššího lovčího třetí říše maršála Hermana Göringa.“ Po necelých 80 letech běhá po Kasselu a jeho okolí přes 100 tisíc jejich potomků, takže probíhá jejich rozšíření po Německu a zřejmě i sousedních zemí. Zvláště si mývalové oblibují sídliště, protože za pár vteřin dokážou vyrabovat hojnost potravy v kontejnerech nebo v kompstech  a v cestě za potravou rozežírají kabely a umělé hmoty.

V Německu je stále jejich hlavní základna v Kasselu. Mezi okrajem lesů a městským centrem je totiž souvislá příměstská aglomerace, parky, rybníky i celé čtvrti domůse zahradami. Tamější expert na mývaly říká, že už je odchytával i přímo na náměstí v centru města. Nejčastěji je vyhání ze zahradních altánků a kůlen nebo ze střech vilek. 



Takže až se mývalí rodinky u nás otrkají, jistě si najdou zdroje potravy i v chalupářských aglomeracích, kde mezi víkendy budou mít klidný přístup k potravě.

A dodatek – tento blog pravidelně čte náš kamarád Lexa z Vancouveru. Ten má s mývaly vlastní zkušenosti, budu rád, když ke článku připojí popis svých zážitků.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]