21. února 2017

Jistě jste slyšeli o „pražské kavárně“



Ale politika je při našich chalupářských sedánkách nebezpečná věc a takové debaty již vyvolaly radu podrážděných neshod. Já se chci věnovat ne politice, ale pití kávy.

Pití kávy se objevuje v islámském světě, odkud se rozšířilo do celého světa (takže došlo k „imigraci kávy“). Zřejmě z Turecka a Egypta tento zvyk přivezli do Evropy Benátčané. Jak je tomu skoro vždycky, proti novince pití kávy se postavili fráterníci, kteří to prohlašovali za ďáblův nápoj. Situaci zachránil v 16. století papež Klement VIII., který takové názory odmítl (káva mu zřejmě chutnala).   Pak už to šlo rychle, kolem roku 1700 bylo v Paříži už asi 250 kaváren. Na našem území byla první kavárna od r. 1702 v Brně, kde si ji otevřel nějaký Turek. Do Prahy přivedl pití kávy brzy po Brně Arab Hatalah al Demški (z Damašku), který chodil po ulicích s kávovarem na zádech a kávu nabízel chodcům. V r. 1714 založil první pražskou kavárnu U zlatého hada v Karlově ulici.  Tehdy se používal název „kafírna“.
Tehdy se pil známý „turek“ (tedy káva s lógrem). Správný postup znamená zalít mletou kávu horkou vodou (nikoli vařící) a ponechání nápoje, až zchladnul tak na 70o.


Dnes v kavárnách pijeme hlavně espresso (u nás říkáme i presso), které pochází z Itálie. Název je odvozen z jeho rychlé přípravy. Dávkou mleté kávy se protlačí tlaková horká voda. Na hladině kávy se vytvoří tenká světlejší vrstvička, nazývaná crema. 

Běžné espresso se připravuje asi ze 7 g mleté kávy a 30 ml vody. V Itálii nejčastěji dostanete rispetto, které je velmi silné, protože se používá asi 15 g kávy. Dalším druhem je caffé luongo, správná příprava znamená udělání espressa s následným dolitím hrnečku horkou vodou. Oblíbené je cappuccino, které se skládá z espressa, horkého mléka a našlehané mléčné pěny. Dalším druhem, který vám v kavárně barista udělá, je caffe macchiato, což je espresso s přidáním mléčné pěny. Lidé si často dávají i caffe latte, které se podává ve velkém šálku nebo sklenici a skládá se z porce caffe luongo a vrstvy našlehaného mléka. V Americe dostanete caffe americano, což je espresso zředěné vodou v poměru 1:5. Není divu, že naši fajnšmekři po návratu z USA hovoří o bukvicové kávě!
 
Fajnšmekři si dělají i kávu mocca. K tomu je zapotřebí speciální třídílná konvička. Do střední části se na jemné sítko nasype mletá káva, do dolní části se nalije předehřátá voda a všechny díly se pevně sešroubují. Pak se konvička postaví na vařič. Když se voda dole uvede do varu, vznikající pára probublává sítkem a kondenzuje v horním díle s nalévací hubičkou. Kdy je uvařeno, se prý pozná podle změny bublavého zvuku vařící vody.
No a vynálezem posledních asi 30 let je káva instantní, rozpustná. Ta se hodně konzumuje v domácnostech, ale dnes se  už i tam používají pohodlné kávovary typu sepresso, zvláště pokud je mletá káva připravena v kapslích, kterými pak  probulá horká voda.

Tak a jak je to se zdravím? Káva obsahuje drogu kofein, která bystří smysly, ale také zvyšuje krevní tlak. Proto se říká, že kardiaci by měli kafe omezit. Ale dva šálky kávy denně, to nám chutná a asi ani neublíží.

Komentáře:
Náhodou, instantní káva byla patentována v roce 1881. D.
 
Autor:
Mea culpa! Byl jsem liný to dohledat a tak jsem to odhadl jen podle rozšířeného používání v posledních desetiletích.
 
Téda, děkuji moc za velice užitečný článeček :-) To já si velice ráda vždycky pročtu nějaké kvalitní zpravodaje a k tomu vypiji buďto malinký nebo klidně větší šálek kvalitní robusty a mám docela pohodičku :) Už se zase těším na zítra ráno, až si budu moci konečně dát nějaké to dobré kafe se zprávami :-)
 
V Praze jsem nedávno byl a musím teda říct, že oproti tomu, když jsem tam byl naposledy tam těch kaváren nějak přibylo. Teď tam je snad jedna kavárna na každém rohu. Musím ale říct, že o dobrou kávu v Praze opravdu není nouze. Sám si rád kávu dopřeju i doma, ale tak dobrá jako z kavárny prostě nikdy není. To asi dělají ty profi kávovary které v kavárnách mívají.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]