6. července 2017

Okolo Zeleného vrchu cestička



Před časem byl na místě, kde kdysi stávala výletní hospoda Švýcarská bouda,  vybudován vyhlídkový altán a vyznačena okružní cesta kolem Zeleného vrchu.

Udělali jsme si z Trávníka po ní okružní vycházku.  Od silnice do Cvikova se vyjde po modré značce, ale když ta odbočí na Kalvárii, pokračuje se po neznačené cestě (používané cyklisty), vedoucí k silnici mezi Drnovcem a Mařeničkami .  Z ní u skládky dřeva odbočí cesta do kopce. Po ní dojdeme ke zmíněné okružní cestě, vyznačené bíložlutými turistickými značkami. Zabočíme vlevo a dojdeme na známou Schillerovu vyhlídku. Také ta je nově upravená /jen ve výhledu směrem na Trávník brání koruna borovice, která roste těsně u vyhlídky – koordinace mezi turisty a dřevaři tady krapet uvázla).


Odtud pokračujeme nahoru a zase dolů po žluté až dojdeme ke krátké odbočce na vyhlídku Švýcárna.  Ta je velmi pěkně upravená a je z ní široký výhled. Přímo po ní je vesnice Drnovec, která shora působí velmi úhledně.


Žlutá vede dál opět k malé odbočce do bývalého lomu, který před válkou sloužil jako cvikovské lesní divadlo.  Dokladuje to historická fotografie.    

Dále jsou dvě možnosti – buď dojít po žluté do výchozího bodu okružní cesty nad cvikovským pivovarem (pro Cvikováky je to logický výchozí bod) nebo odbočit vpravo na neznačenou zkratku, která se napojí na žlutou okružní cestu kolem luk nad dětskou ozdravovnou.  Mezi stromy je tu i lavička, ze které se můžeme kochat pohledem na Cvikov a Klíč. A opět chvilkami nahoru a zase dolů dojdeme k našemu výchozímu bodu a sejdeme po kamenité cestě dolů a vrátíme se k silnici a po ní do Trávníka.

Celý tento okruh měří asi 10 km, ovšem celkové převýšení, které představují zmíněné úseky nahoru a dolů, je přes 600 m (takže vycházka představuje slušný výdaj kalorií).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]