15. července 2017

Pod zemí i pod vodou



Tak se nám objevila nová hračka pro dospělé. Už jsme si zvykli, že na různých místech pobíhají lidé s moderními Minohledačkami, které dovolují nalézt v zemi různé kovy (můžete si tam třeba nastavit jen hledání zlata).
Ovšem teď se na trhu za celkem levný peníz objevilo něco nového, co dovede hledat kovové věci pod vodou. A pokud si připomeneme třeba odstavec z jedné obecní kroniky o květnu roku 1945:
V té době byly silnice přeplněny ustupujícími německými oddíly a ty bylo třeba odzbrojit. Němečtí vojáci odevzdávali zbraně většinou dobrovolně. Odzbrojení jednotlivci i skupinky se snažili na vlastní pěst přepravit na západní břeh řeky, neboť doufali, že tam narazí na angloamerické oddíly. Mnoho zbraní bylo přitom naházeno do řeky.

No uznejte, není to lákavé, zvláště když si připomeneme, že tam, kde nebyla řeka, se to házelo do rybníků nebo i do studní.
Tato nová hračka je velice silný magnet.  NdFeB (neodym-železo-bór) magnety se vyrábějí sintrováním z práškových kovů se vzácným prvkem neodymem (objeven v roce 1885). Po magnetizaci jeho účinky jsou několikrát silnější než u klasických (feritových) magnetům tato magnetická slitina, je schopná ve formě malé tabletky unést tisícinásobek své vlastní hmotnosti.
Není tedy divu, že na internetu najdete tyto magnety ve formě kolečka, opatřeného očkem. Do očka se přiváže několikametrové lanko a už můžete šátrat po dně v kalné vodě. Výrobci nabízejí provedení, které je schopné uzvednout od 30 až do 280 kg těžký magnetický předmět.  Ve vodě je podle Archimedova zákona takový předmět nadlehčován, ale dostat ho ven vyžaduje sílu a pevné lano. Po seznámení se zkušenostmi, popisovanými na internetu (nebezpečí zachycení magnetu za větve na dně, riziko sklouznutí magnetu z hladké plochy zachyceného předmětu apod.) byly zakoupeny dva tyto magnety a započato s experimenty v našem okolí. První pokus u zjevně staré opuštěné studny skončil zjištěním, že je používána jako zdroj vody pro blízký bazén a naše pokusničení samozřejmě zakalilo vodu.
Druhý pokus proběhl na přehradě v Naději. Byl úspěšnější, i když poklad vytažen nebyl. Z přehrady bylo vytaženo zrezivělé dětské kolo (viz foto), klička od rybářského navijáku a naše dvacetikoruna. Zdá se tedy, že naše mince nejsou kryty zlatem, ale mají v sobě železo.
 
Protože naši místní oblastí prošel nejen prchající německý Wehrmacht, ale odcházeli odtud i odsunutí sudetští Němci, je pravděpodobné, že nálezy ve vodě, dosud nezjistitelné, jsou možné. Zvláště v Naději, kde nebyl vodovod a každá chalupa měla svou studnu (nebo studánku ve sklepě) a senkrovnu, může průzkum nepoužívaných studen /třeba u dávno zbouraných domů) nějaký nález přinést.

Další informace jsou třeba na:

Velmi silný magnet je na obrázku, unese až 280 kg a stojí kolem 800 Kč.



Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]