3. září 2017

Podzim se blíží, už to cítím v kříži



Letošní léto bylo slušně teplé, ovšem s občasnými prudkými výkyvy z horka do chladna. Chalupáři z Trávníka a Naděje používají pro léto termín „sezóna sudů“. Už jsem se několikrát zmiňoval, že letní sobotní večery jsou zasvěceny oslavám. Kdo z chalupářů se během roku dožil kulatého nebo půlkulatého výročí, koupí sud piva a pozve ostatní na posezení u ohně. A aby těch sudů nebylo málo, za důvod se bere i narození vnoučete, pravnoučete či svatba potomků (slavit registrované partnerství jsme zatím nemuseli).


Letos sudové sezóně počasí přálo, jen jednou nám do posezení asi deset minut pršelo. Díky několika z nás, kteří mají na zahradě potřebný prostor, se sudy pořádají u nich (potřebné lavice a plastové sedačky se případně přesunou).  Účast se pohybovala mezi 30 až 60 chalupáři, padesátilitrový sud se obvykle vypil do deseti večer (zahajovalo se v pět odpoledne). V minulých letech se pivo v sudu většinou chladilo ledem, který účastníci vyrobili ve svých mrazácích (voda se nechala zamrznout v PET láhvích), letos půjčoval jeden ochotný sponzor elektrickou pípu s chladičem. Kromě tuším 8 sudů se jednu sobotu konalo i posezení chalupářů na zahradě místního penzionu U Naděje, kde se na ohni  opékaly buřty a podávalo i grilované koleno.  Poslední sud se vypil tuto sobotu, 2. září.
 

A je nutno i vděčně vzpomenout i dvě chalupářky, Renatu a Lenku, které obětavě ke každému sudu přinesly doma vyrobené buchty a koláče.  Kromě piva bývá postaráno i o potravu.  Někteří oslavenci zajistí větší či menší množství pochutin – formou švédského stolu. Kromě toho se používá místní grilovací udělátko, kdy se na 4 sloupky nad oheň upevní drátěná prohazovačka, na které si účastníci grilují přenesené klobásky, naložené plátky krkovičky či kuřecího masa.


A tak se přes zimu budeme mlsně olizovat při vzpomínce a sudové hody a počítat, na koho příští rok nějaké to výročí připadne.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]