3. září 2017
Podzim se blíží, už to cítím v kříži
Letošní léto bylo slušně teplé, ovšem s občasnými prudkými
výkyvy z horka do chladna. Chalupáři z Trávníka a Naděje používají
pro léto termín „sezóna sudů“. Už jsem se několikrát zmiňoval, že letní sobotní
večery jsou zasvěceny oslavám. Kdo z chalupářů se během roku dožil
kulatého nebo půlkulatého výročí, koupí sud piva a pozve ostatní na posezení u
ohně. A aby těch sudů nebylo málo, za důvod se bere i narození vnoučete,
pravnoučete či svatba potomků (slavit registrované partnerství jsme zatím
nemuseli).
Letos sudové sezóně počasí přálo, jen jednou nám do posezení
asi deset minut pršelo. Díky několika z nás, kteří mají na zahradě
potřebný prostor, se sudy pořádají u nich (potřebné lavice a plastové sedačky
se případně přesunou). Účast se pohybovala
mezi 30 až 60 chalupáři, padesátilitrový sud se obvykle vypil do deseti večer
(zahajovalo se v pět odpoledne). V minulých letech se pivo v sudu
většinou chladilo ledem, který účastníci vyrobili ve svých mrazácích (voda se
nechala zamrznout v PET láhvích), letos půjčoval jeden ochotný sponzor
elektrickou pípu s chladičem. Kromě tuším 8 sudů se jednu sobotu konalo i
posezení chalupářů na zahradě místního penzionu U Naděje, kde se na ohni opékaly buřty a podávalo i grilované koleno. Poslední sud se vypil tuto sobotu, 2. září.
A je nutno i vděčně vzpomenout i dvě chalupářky, Renatu a
Lenku, které obětavě ke každému sudu přinesly doma vyrobené buchty a koláče. Kromě piva bývá postaráno i o potravu. Někteří oslavenci zajistí větší či menší
množství pochutin – formou švédského stolu. Kromě toho se používá místní
grilovací udělátko, kdy se na 4 sloupky nad oheň upevní drátěná prohazovačka,
na které si účastníci grilují přenesené klobásky, naložené plátky krkovičky či
kuřecího masa.
A tak se přes zimu budeme mlsně olizovat při vzpomínce a
sudové hody a počítat, na koho příští rok nějaké to výročí připadne.
Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]