10. ledna 2018

Čas hospod



Nedávno jsem zmiňoval hospody  v našem okolí. Ale je ještě jedna sféra hospod, kterými se táhne stopa nás trávnicko-nadějských chalupářů. Je to už skoro šedesát let, když se začala vytvářet chalupářská parta z Trávníku a Naděje. Na chalupy se tehdy jezdilo vlakem, „zahrádkářským“ autobusem, stopem a jen několik šťastlivců jezdilo na motorkách a rodinnými auty.
Jen zmínku o autobusu, šlo o něco jako zájezdový autobus, který nejdříve v sobotu (do roku 1968 se pracovalo i v sobotu dopoledne) a pak už v pátek odpoledne vyrážel z Letné od budovy Elektrických podniků a postupně vykládal chalupáře, až skončil v Krompachu. Šofér tam do neděle přespal a pak se s námi vracel do Prahy. Aby se to dalo zajistit, sdružili se chalupáři do „družstva zahrádkářů“ (to byla státem povolená organizace), no a když bylo razítko, byl i autobus a za rozumnou cenu.
Ale zpět k hospodám.  Protože naše parta byli samí Pražáci, někoho napadlo, že bude dobré se scházet i v týdnu v Praze. Navíc tu byla možnost, že ti motorizovaní nabídli za příspěvek na benzin víkendové svezení těm dalším. Z toho vznikly čtvrteční schůzky. Někdy kolem roku 1960 se zárodek party scházel v hospodě U Zpěváčků (kousek za Národním divadlem).
Pak, protože řada členů party byla z Prahy 7, se schůzky přesunuly do hospody U kamenného džbánu v ulici Jana Zajíce (za stadionem Sparty, tehdy Komsomolská). Zde nám paní vedoucí připravovala obzvláštní chuťovku – krajíc chleba, namazaný třenou Nivou a posypaný nakrájenou cibulí a paprikou. Někdy po roce 1968 se odtud přešlo na pár let do Formanky (hospůdka v Obecním domě naproti hotelu Paříž).
Pak si vybavuji z paměti hospodu Na šachtě (dole na Letné) a hospůdku Pod schůdky (?) na Smíchově ve Zborovské ulici.
Několik let se chodilo do restaurace U Sojků na Letné (na Belkrédce – dnes je tam banka). Kolem roku 1990 jsme se scházeli jen o kousek výše v restauraci Plzeňský dvůr (šikmo naproti tehdejšímu obchodnímu domu Brouk a Babka). I ta už dnes neexistuje. 

Také se chodilo v do hospůdky kousek od Sokola Nusle.  Později v devadesátých letech jsme se scházeli poblíž televize  na Kavčích horách do také již zaniklé restaurace U lopaty (možná se tak jmenovala, ale pod tím názvem jsme ji znali).  Začínám mít pocit, že ty naše srazy byly nějak prokleté, většina těch hospod zanikla!
Ještě mi v paměti blikají  další sleziště  (například na nábřeží za Podolskou porodnicí), ovšem v posledních asi deseti  letech se schůzky obnovily, konají se  ovšem ve středu, v Balounově restauraci (zvané též U Břízy) – u Roztylského náměstí ve vilové čtvrti na Spořilově.
No a je nutno doplnit, že výše zmíněné schůzky byly víceméně pánskou záležitostí, ovšem v současnosti se konají i schůzky za účasti našich chalupářek. Je to vždy v neděli v zimní době (kdy se není na chalupách) a sraziště je v samoobslužné restauraci sportovního areálu u Hamerského rybníka v Záběhlicích.

Pracně jsme nedávno vzpomínali na ty naše sleziny, protože tehdy se záznamy nevedly. To dva z nás si kdysi dokladovali pivní doby studentské. Protože se po promoci sešli ve stejné firmě a ve stejné kanceláři, dali si na nástěnku mapu vnitřní Prahy a do místa navštívených hospod zapichovali špendlíky s papírkem s názvem hospody. A aby to bylo precisní, na špendlík se navlékaly korálky. Každý z kamarádů měl korálky své barvy, pokud byli v dané hospodě spolu, dával se tam větší korálek zelený. Jo, jo, čas malin nezralých ….

Komentáře:
Když jsem si zařízoval restauraci na Palmovce různým gastro vybavením, kladl jsem důraz na to, aby barevně vše ladilo. Jsem docela pedant na perfekcionismus a proto i výběr sedacích boxů do mé provozovny byl důležitý. Nechal jsem si dokonce poradit od návrhářky.
 
Jo, tak to pro nás teď také už konečně začíná ten čas hospod, protože se nám to konečně všechno otevřelo a do některých i pouští jen se samotestem , takže z toho mám opravdu velikánskou radost... Jen doufám, že nám ty samotesty nezatrhnou a neřeknou nám, že si máme jít někam udělat ofiko test :D To bychom s tím množstvím testů neměli moc radost.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]