22. února 2018

Jaro - bude za pár



Zatím nás prý čekají poslední mrazy, ale už můžeme přemýšlet o jarní práci na zahradě.

Hlavně je to u našich chalup tráva. Když jsme v šedesátých letech začínali, moc nás to nebolelo, Cestičky jsme si vydupali a občas nám soused zahradu posekal, Měl trávu pro své králíky a my byli taky spokojení.
 Ovšem pak začala éra sekání. Pražáci to s kosou obvykle neuměli, tak se objevily vybastlované sekačky /na desce se čtyřmi kolečky byl upevněný elektrický motor, dole se upevnil nabroušený list ocele a už se jelo. Ze začátku ve dvou, protože druhý člen rodiny držel přívodní elektrický kabel a poponášel ho.



Pak se i na našem socialistickém trhu objevily elektrické zahradní sekačky (na plechovém výlisku s kolečky bal zase elektrický motor), pokrokem byly sekačky s benzinovým motorem. Dnes je trh e vybavením pro zahrádkáře výnosným prodejním oborem.
 U některých chalup s větším pozemkem jezdí a traktorové sekačky, páni obvykle provozují hlučnější a těžší sekačky s benzinovými motory a chalupářky sekačky elektrické. V poslední době jsou na trhu i sekačky trojkolkové, se kterými se snadno zatáčí. Některé naše dámy - detailistky používají i nůžky na trávu, kterými obstřihují záhonky (pohodlné je to s akumulátorovými). Tam, kde je tráva hodně prorostlá mechem, pomohou vertikutátory, které svými zuby mech vytrhají, ale hlouběji zakořeněnou trávu nechají být.

Od loňska musíme respektovat den Páně - neděli, kdy nám město Cvikov zakázalo používat hlučné stroje /sekačky nebo cirkulárky).
Poprvé bychom měli sekat v dubnu, když je tráva asi 10 cm dlouhá, ale zkrátit trávu jen asi o třetinu. V létě se seká tak jednou za týden až deset dní. Nemá se sekat po dešti, protože to může sekačka trávu vytrhávat. Posekaná tráva se dává na kompost. Je dobré nedávat tam tlusté vrstvy trávy, protože může zplesnivět. Proto je vhodné vždy menší vrstvu trávy posypat zeminou (a přidat přípravek pro urychlení kompostování).
Při zmíněné péči jsou opravdu u některých chalup trávníky jako na golfovém hřišti. Ovšem horská louka s delší trávou a květinami má také své kouzlo.
DODATEK:
Tak jsem asi tím optimismem (jaro bude za pár) pohněval svatého Petra, protože už pár dní je v noci a po ránu mráz kolem minus 10 stupňů - a v Trávníku navíc je to holomráz, sníh žádný.  A pár chalupářů rychle zajelo na chalupy, prověřit vodovodní potrubí, případně úplně vypustit vodu.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]