17. dubna 2018

Jarní svatby a prodeje


Před lety se konala chalupářská svatba v přírodě  na Milštejnu (viz obrázek na tomto blogu z října 2007). No a letos v dubnu se vdávala vnučka naší poslední ředitelky  školy v Trávníku paní Milenky v kouzelném prostředí Panské skály (spíše známe z filmů jako Varhany) u Práchně. Počasí bylo nic moc, sice nepršelo, ale foukal silný vítr. Na odjezd svatební kavalkády z Trávníka se byly podívat snad všechny naše chalupářky a část z nich zajela až k Varhanám, aby shlédla svatební obřad. Novomanželům nakonec pršelo štěstí, ale naštěstí až když seděli u svatební hostiny v Jiřetíně.  Tak ať je to štěstí provází ve společném životě.


A taky se u nás začal hýbat trh s nemovitostmi. Že se prodal penzion U Naděje, jsem již zmínil (Jak jen nahradíme naše tamější pivní sedánky?). Ovšem na web stránkách realitních agentur se objevují další objekty tady u nás.

Především je to trávnický Zámeček. Před řádkou let sloužil jako penzion a restaurace, nyní se majitel zabývá genealogií, takže si u něj můžete objednat dokumentaci o svých předcích.

I historická stará  Schierova hospoda je na prodej. Za socialismu to byla provozovna Jednoty, ovšem někdy na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století hospodský provoz skončil. Snad na desítku let byla pak hospoda přestavěna na výrobu skleněných dílů pro automobily, potom zde byla truhlárna (která byla vloni nebo předloni přestěhována do Nového Boru). Dnes je objekt tedy na prodej. Kdyby nám tak Pánbůh dal a někdo budovu zrenovoval na hospodu!

No a kromě toho jsou na prodej dvě chalupy – jedna v Trávníku (čp. 51) a druhá v louce za nadějskou kapličkou (čp. 83).


No, a protože současná generace nás chalupářů stárne, začíná se rozvažovat, zda se chalup ujme generace našich dětí. Zdá se, že to nebude zcela hladké. Na rozdíl od nás mohou mladí cestovat po širém světě a zdá se, že pečovat o trávníky a mech kolem chalup je příliš neláká. V rozhovoru s rodiči už někdo naznačil, že by si na takovou práci někoho najal, ale myslím, že pracovitý zájemce  se bude jen obtížně hledat. Snad my, co jsme na našich chalupách vyrostli od dětství, ještě pár let vydržíme a s pomocí mechanizace z Mouńtfieldu ještě tu práci na chalupách a kolem nich zastaneme. Jak se říkalo: K tomu nám dopomáhej Bůh (pro levičáky dodávám: nebo jeho marxistický ekvivalent).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]