4. května 2018

Fotografie (i panoramatické) okolí v mobilu


Před nějakou dobou jsem publikoval informaci o funkci Street View na Google maps. C Flotila aut s kamerami se záběrem 360O  projížděla silnice a ulice po celém světě a natáčela kruhově okolí. Po vyvolání této funkce jste si mohli kliknout na požadované místo a myší jste se mohli rozhlížet kolem dokola. Do ČR se jejich vozy dostaly v r. 2009. Natáčení se občas opakovalo, takže na původních záběrech jsme mohli vidět naši ex-parťačku Olinku, jak si zamyká dům ve Vancouveru (dnes už jsou záběry jiné). V některých zemích toto natáčení narazilo na zákony o ochraně dat, takže Google musel před publikací rozmazat obličeje náhodně zobrazených osob.

Stejnou funkci převzaly i stránky mapy.cz, takže jsme mohli vidět mnohem podrobněji okolí silnic a ulic v ČR. Dokonce se auto s kamerou projelo i po některých cestách v našem Trávníku, takže jsme mohli vidět některé chalupy (o tom zde byl článek).



No a tato funkce Google Street View 2.0 byla převedena i jako aplikace pro mobilní telefony. Nejprve to bylo v r. 2008 pro mobily typu iPhone. Je to dnes funkce samostatná, není už součástí Google maps a stáhnete si ji do telefonu zdarma ze stránek Google Play. Dnes se můžete podívat na naše okolí v našich mobilech se systémem Android.  Rozdíl je jen v tom, že k mapě jsou přiřazeny body, ke kterým provozovateli poslal některý uživatel mobilu fotku, případně i kruhový záběr (má-li v mobilu příslušnou aplikaci ve svém chytrém telefonu).


Více informací o vlastní tvorbě záběrů a jejich vložení do této aplikace, aby je mohli vidět i ostatní uživatelé, najdete na:




V aplikaci si na mapě navolíte místo, kam se chcete podívat. Na silnici v daném místě se objeví červené tečky (viz horní obrázk). Když se některé na obrazovce dotknete prstem, objeví se v dolní části obrazovky záběry z daného místa, vybraného fota se opět dotknete a to se zvětší na celou obrazovku mobilu. Některé fotky jsou nafoceny s kruhovým obzorem, takže se můžete dívat do různých směrů, najiných fotkách jsou jen pevné záběry. Hodně záběrů je ze Cvikova, ale i Trávník není opomenut, najdeme řadu objektů, nafocených ze silnice Cvikov – Mařenice, například bývalou hájovnu pana Běhala, bývalý konzum, Zámeček i další záběry (na obrázcích).



Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]