25. června 2018

Trávnická pejska


Někdy v únoru pozorovali někteří chalupáři pobíhat po Trávníku zvláštního pejska. Na dálku dokonce vznikaly dohady, že jde o lišku. Pozornějším pozorováním se došlo k závěru, že se jedná o psa japonského plemene Shiba-inu.

Existuje web stránka pro hledání ztracených psů – Psí detektiv.  Na ní se našly údaje hned o dvou psech tohoto plemene, kteří se zaběhli v našem okolí. Byli to pes Žetem z Nového Boru a fena Laki ze Zákup. Ovšem u obou byla poznámka, že se již našli. Ve Cvikově mají shibu Maxe, který se ale neztratil.

Po bedlivějším pozorování (pes je velmi plachý a k lidem se nepřibližuje) došli  ti, co psa viděli, k závěru, že  jde o fenu. Pravděpodobně ji někdo vyhodil z auta a ujel. Přežila zimu (byla viděna třeba u krmelce pro srnky, kam lidé dávali chleba) a i na  jaře ji nadále občas někdo viděl. U pár chalup jí začali lidé dávat jídlo. Dokud byli lidé blízko, nepřiblížila se, ale protože jídlo do druhého dne zmizelo, zřejmě se  o něj postarala.

V poslední době ji nejčastěji vídáme u jedné z chalup, kde majitelé v poslední době pobývali méně. Takže ji tam pár soucitných chalupářů nosí pravidelně nějaké to jídlo.

Padaly i úvahy, že by si ji někdo vzal na trvalo (do vilky se zahradou u Prahy), ale zatím je fenka příliš plachá, než aby se k lidem přiblížila.


Odborný text o tomto plemenu tvrdí, že je velmi nenáročné.  Je to e středně velké plemeno se zvláštní povahou. Shiba potřebuje spíše menší množství potravy. Její srst je hustá, výborně odolává počasí. Také se tam říká, že tito psi se s novým majitelem nikdy dobře nesžijí, pokud s ním nebyli už jako štěňata. Shiby mají vynikající orientační smysl a v terénu odbíhají od majitele na velkou vzdálenost. Pokud prý půjdete se shibou na procházku, smiřte se s tím, že půjdete sami. Svého psa uvidíte, jak prchá a pak jak se po dlouhé době vrací, když jste se vydali na zpáteční cestu. To by odpovídalo samostatnosti „naší“ fenky.

Říkalo se, že mohla mít na jaře mladé s některým ze zdejších psích tuláků: A je to pravda – dnes 25. června jsem u ní zastihl čtyři černá štěňátka!



Během léta se zřejmě o naši ztracenkyni se štěňátky nemusíme bát, ale jak přežije budoucí zimu bez přímé lidské péče, je otázkou.  Mezi chalupáři se o ní hovoří jako o „naší pejsce“, také padl návrh pojmenovat ji  „TOSHIBA“.

DODATEK: Tak těch černých štěnátek se zatočeným ocáskem je PĚT.

Komentáře:
Tento komentář byl odstraněn autorem.
 
Možná by bylo vhodné upozornit nějaký útulek v okolí nebo cvikovskou radnici.Aby nedošlo k úhynu štěňátek a fenky. Byla by to škoda. Kačka Vojtová
 
kdyby to nebyly 2 roky od ztráty, tak tahle se pořád hledá.
http://www.psidetektiv.cz/zvire/dafne-decin-2016-06-15
 
Ale to klidně může být ona.Jsou případy kdy se pes pohřešoval 3 a více let a nakonec se našel. A už kvůli zdraví štěňat a feny by bylo fajn kontaktovat nějaký útulek.
 
Pracuje se na tom, ale musí u případného odchytu býř majitel nemovitosti, kde psíci přebývají.
 
Ad odkaz na ztracenou fenu z Děčínska:
Tam uvedené číslo pro kontakt na majitele "nenexisuje".
 
Tak kontaktujte přímo psího detektiva!
 
Připravuje se odchyt a převoz do psího útulku v Dobranově.
 
Tak paráda, to ráda slyším. Alespoň se štěňata dostanou do dobrých rukou, fena bude zachráněna a přestane z toho být atrakce pro půlku Trávníku! Je hezké, že jste se o fenu a štěňata starali,ale útulek jste měli kontaktovat již dříve!
Kačka Vojtová

P.S.: Bývá zvykem se v konverzacích podepisovat.
 
Není nutno.
Ono odchyt na pozemku nepřítomného majitele není zcela košer. A psí odbornice tvrdily, že pár dalších dnů u mámy je potřebných.
 
Díky za hraběcí rady. Odchyt byl už zorganizován, leč MP neuspěla.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]