1. srpna 2018

O všeličems, o počasí především


Hlavní téma letošního léta je určitě vedro. Každodenní tepoty na konci července  i přes 30 oC které mají pokračovat i v srpnu, snad vůbec v takové délce trvání nepamatujeme. Meteorologové vysvětlení mají: „Nad částí Evropy je poměrně mohutná tlaková výše, kdežto nad druhou částí je tlaková níže. Mezi těmito dvěma tlakovými útvary k nám proudí teplý vzduch od jihu.“

 I dříve prý takové vlny veder byly, jak dokladuje absolutní teplotní rekord pro Česko, který v r. 1912, zaznamenali  v Dobřichovicích a bylo to 40,4 oC. Ale nikdy netrvala vedra  tak dlouho jako letos. Že by globální oteplování? Ale to přece vyloučil jeden český politik, který před pár lety napsal, že žádné oteplování necítí. Troufl by si to napsat ještě letos?

 Ovšem v naší chalupářské oblasti kolem Cvikova se k teplu přidal ještě jeden neblahý fenomén. Od dubna tu totiž pořádně nezapršelo.  Jednou na začátku července zde jemně pršelo skoro celý den a kromě toho jsme tu měli několik tak půlhodinových dešťů, které by se daly na prstech spočítat. Pokud se k nám sunou bouřky od západu, obvykle se někde u České Kamenice rozdělí na severní větev, která projde Německem za našimi hranicemi, a větev jižní, která projde od Nového Boru směrem na Mimoň.  A na Cvikovsku nespadne nic. Ve druhé půli července se pásmo mraků sunulo od jihu přes Moravu a východní Čechy a nikdy se nedostalo na západ od Liberce.

Důsledkem je pokles hladiny spodní vody, vyschnutí trávnického potoka a přeměna travnatých pozemků na žlutavou step. Pro Liberecký kraj je vyhlášen zákaz rozdělávání ohňů a kouření v přírodě. Nedaleko o nás na Kokořínsku už lesní požáry byly. 


 Zatím nám místní vodovod slouží, pravděpodobně hlavně díky tomu, že je do něj napojen pramen z hlubinného vrtu (který kdysi vyvrtaly Uranové doly ze Stráže pod Ralskem).  Chalupářky bědují nad usychajícími záhony a slibují, že v budoucnu už nebudou tolik investovat do jarních nákupů sazenic.  Dýně, které jsme sklízeli obvykle v září a vyřezávali je pro importovaný říjnový Haloween, jsou už nyní žluté, ovšem čtvrtinové velikosti než v jiných mokřejších rocích.
Alespoň si dnes dokážeme představit africké cesty Dra. Holuba (když se potácíme do hostince v Hamru), jen ti Mašukulumbové s oštěpy na nás zatím nevyskakují ze křoví. Uštěpačné jazyky tvrdí, že počasí se přizpůsobuje vlně imigrantů, kteří míří z Afriky do Evropy.

 Hojně je navštěvováno koupaliště v německém Olbersdorfu, ovšem je tam nutno dávat pozor, kam člověk na schodech šlape, aby nedopadl do růžových keřů a neskončil v nemocnici, jako před pár dny jeden náš kamarád.



A ještě upozornění – na web stránkách našeho Spolku Trávník a Naděje je pozvánka na zajímavou výstavu.  V rumburském muzeu je výstava o ochraně našich hranic za první republiky až po rok 1938. V den ukončení výstavy se bude na hranicích u pomníku pohraničářů na Wache konat vzpomínková slavnost. Protože návštěvnost zmíněných stránek je bohužel slabá, upozorňuji na tuto akci i tady.

Ono ani stránky města Cvikova nehýří v letním období novinkami, třeba stále tam visí Zpravodaj města Cvikova z června!



Naše bývalá hospůdka již složí jako rekreační středisko firmy Jablotron.  Pro zaměstnance této firmy je určena i hezky zpracovaná web stránka na adrese


Ty nově příchozí zaměstnance a jejich rodiny dobře informuje, co zajímavého se v našem okolí nalézá.



No a tady u nás začala sezóna sobotních sudů.  Obvykle se objeví nad ohništěm síť a příchozí si grilují přinesené dobroty. Ale pozor – lékařským stravologům se to nelíbí!  Kombinaci alkoholu a grilovaného masa považují za tu úplně nejnevhodnější. „Alkohol rozšiřuje cévy, což vede k nadměrnému pocení a dehydrataci,“ zní vysvětlení. Při posledním sudu servírovala paní domu výborný chléb, na který si mohli hosté dát tlačenku, škvarky nebo sekanou.  S grilováním asi budeme muset počkat až nebude večer plus 30 stupňů!

DODATEK všeličemsový
 k článku o potulné fence - odchytová služba odchytla a předala do psího útulku 4 černá štěňátka a to poslední si vzala na vychování jedna trávnická chalupářka. Matka - fena Toshiba je zatím na svobodě a mají se o ni postarat příslušníci městské policie ze Cvikova.
A DODATEK k Dodatku 
O fenku Toshibu se hlásí i údajní majitelé z Kunratic a volají na ni "Šibinko", ovšem při jejich první návštěvě zde se fenka  k nim nijak nehlásila. O odchyt se pokoušeli opakovaně, dokonce za účasti Odchytové stanice Šilheřovice (na Moravě jak bylo označeno jejich vozidlo!) .

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]