10. září 2018

Knihy o našich horách



O našich horách vyšla již řada knížek a turistických průvodců. Nedávno jsem byl upozorněn na knížku Kouzelným pomezím Lužických hor  od autora  L.Y. Koláčka, kterou vydalo nakladatelství Regia už v r. 2014.
Je to docela rozsáhlá knížka s mnoha historickými fotografiemi. Skutečně pojednává o pomezí našich hor, protože to bere docela ze široka od Českého Dubu přes Ještěd, Kryštofovo údolí, Grabštejn, hory kolem nás až po Kamenický Šenov a několik kapitol věnuje i sousedům v Německu (od Zhořelce po Žitavu). Z našeho okolí se hodně dozvíme o Novém Boru, Sloupu, Cvikově či Lemberku. Na obrázku je autor při podepisování své knížky v restauraci Ajeto  Novém Boru.


 Když už píšu o historických fotografiích, zmínil bych se o aktivitě naší květinářky Markétky ze Cvikova. Ta založila facebookovou (čeští puristi říkají ksichtoknihovou) stránku
Cvikov v obrazech, Najdete tam mnoho zajímavého jak z historie, tak ze současnosti.

A ono těch knížek o našich Lužických horách je docela dost, tak tady je přehled těch, o kterých vím:

·       Album starých pohlednic Lužických hor a Ještědu
·       Turistický průvodce ČSSR – Lužické hory Ještědský hřbet
·       Podzemí Šluknovska a Lužických hor
·       Průvodce po ČR – Lužické hory
·       Lužické a Žitavské hory – průvodce
·       ChKO Lužické hory 122 otázek a odpovědí
·       Poznáváme Lužické a Žitavské hory
·       Lužické hory do kapsy
·       Báje a pověsti z Lužických hor
·       Pověsti z Liberce a Lužických hor (překlady z němčiny)
·       Putování za rozhlednami Lužických hor a Českého Švýcarska

V městské knihovně ve Cvikově jsou i 4 sešity, které vlastním nákladem vydal pan Pavýza z Dolní Světlé, který nás již bohužel opustil. Jsou to rozsáhlé kompiláty o historii Dolní Světlé, Horní Světlé, Hamru a přehradě v Naději.  Posledním sešitem jsou doplňky k předcházejícím souborům. Autorovi se v nich podařilo zachytit i události z předválečné a válečné doby. Obecní archivy z této doby se bohužel nedochovaly, protože v padesátých letech byly z malých obcí svezeny do Nového Boru, kde nějaký „uvědomělý“ soudruh rozhodl, že jsou pro budování socialismu nedůležité a nechal je odvézt do sběru (doloženo v Archivu v České Lípě, nevymýšlím si).

I na internetu najdete mnoho o Lužických horách.  Nejvýznamnější jsou stránky
které spravuje Jiří Kuhn (z Karlovy univerzity). Na nich najdete skutečně nejvíc informací, gotogtafií a je tam i rubrika pověstí. Nebo rozsáhlý seznam publikací, které se týkají Lužických hor.
Na dalších web stránkách najdete tipy na výlety, na ubytování,  turistické zajímavosti nebo zprávy o putování Lužickými horami (včetně fotografií). Samozřejmě má na internetu své stránky i Správa ChKO Lužické hory.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]