29. září 2018

Zazimovávání


Ta naše parta dnešních dědečků a babiček  se vlastně dala na chalupách dohromady „když nám bylo dvacet let“ a vydrželi jsme spolu přes padesát let. Za mlada se jezdilo na chalupy  jen na víkendy (a do roku 1968 dokonce až v sobotu po poledni) a na dovolené. V zimě a na vánoce jezdili jen někteří a častější to bylo až s dětmi  a – hlavně -  tehdy bývalo dost sněhu a tak to bylo v zimě fajn.
S údržbou silnic to bývalo slabší a tak jsme často jezdili poslední kilometry se řetězy a parkovali jsme u silnice. Teprve nyní, když jsou tu někteří chalupáři nastálo, tak jim Cvikov protahuje cesty až k chalupám. 

Skoro všichni měli na chalupách běžky a tak standardem byl okruh na přehradu, do kopce na Horní Světlou, pod Luží podél hranic až na Šébr k silnici a odtamtud na Milštejn a přes Trávnický vrch domů.
Na sjezdovky to bylo nejblíž na Luž (tam už tuším dva roky sjezdovky nejsou, protože při nedostatku sněhu vlekaři nevydělali pomalu ani na nájem sjezdovky) a kousek dál na Jedlovou nebo za Jiřetín. Ti nejzarytější jezdili na celý den na Ještěd.
 To bylo za socíku a v době, kdy naše omladina byla maximálně náctiletá. Po roce 1989 se mnoho změnilo. Otevřely se hranice a na lyže se začalo jezdit do Rakouska, Itálie, Německa, Švýcarska a i do francouzských Alp. Podle mohovitosti se jezdilo do lepších hotelů, do ubytování v soukromí nebo obdobně jako při dřívější odborářské rekreaci s našimi cestovkami do levnějších ubytoven.  Mezitím proběhla generační výměna a dnes tam jezdí kromě několika postarších vytrvalců hlavně naše děti s vnoučaty.

A došlo i k změně v zimních pobytech na chalupách.  Posledních dvacet let byly chalupy zaplněné kolem vánoc – děti měly zimní prázdniny. Dodržovala se tradice společných Silvestrů (nejdříve v Maenicích u „plukovnice“, u Břicháčků nebo u Mačety, posledních deset let u Lišků v Trávníku).  Jak to bude letos, to je po zrušení trávnické hospody ještě otázkou.  Kromě toho se provozoval pánský pochod Lužickými horami – za mlada na běžkách až k Tolštejnu a zpět. V posledních letech si to postarší páni zpříjemnili tak, že se začalo hovořit o etapové autobusové jízdě mezi hospodami. Ono taky v posledních letech o vánocích sníh už není nebo před vánoci sleze.


A ještě k jedné změně došlo. Po dosažení důchodového věku řada chalupářů přenechala své byty v Praze mladým a přestěhovala se natrvalo na své chalupy (buď zcela i s přihlášením se zde k trvalému pobytu nebo s pojistkou možnosti vrátit se při nemoci do bytu v Praze).  To vedlo i ke změnám ve vyhřívání chalup. Od naftových kamen v našem mládí, se přešlo na elektrické přímotopy a na vytápění celé chalupy kotlem.  Ti, co šli nejvíce s dobu - a pár jich je – si pořídili tepelná čerpadla, takže nemusí kupovat uhlí nebo dříví a zapínají si na chalupě topení telefonem z Prahy. Navíc mají po starostech s vymrzáním chalupy nebo zamrznutím vodovodu, protože se chalupa dá temperovat, aby se celkem s minimálními náklady vevnitř udržela teplota pár stupňů nad nulou.

A protože právě začal podzim (trochu náhle z letošních letních veder) tak probíhají i zazimovací přípravy na zahradách. Bývalo to poslední sekání trávy (to letos odpadá, protože spíš doufáme, že na jaře se snad zase tráva objeví) a hrabání listí, případně i spadaných švestek a jablek (díky letošnímu letnímu suchu toho napadalo hodně) a ošetření květin a keřů (přikrytí chvojím, vykopání jiřin a jejich uložení do sklepů a p.). Pak je nutno ucpat větrací okénka sklepů, nechat vyčistit komíny a položit pastičky na myšičky. Ale máme na to ještě čas do konce října. Pak až do vánoc – jak přiznávají i to trvalí usedlíci - je tady v horách nevlídný čas a chalupáři se spíše vyžívají v zanedbaných kulturních radovánkách v Praze. Ale o tom zase jindy.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]