21. října 2018

Naši psi a naše kočky


Na chalupě může takový pes-přítel člověka i odstrašovat případné imigranty či narušitele. Je skutečností, že pes je tady skoro v každé druhé chalupě. Ti, co tu žijí natrvalo, mají – pokud jsem to dobře spočítal – celkem 9 psů či fen. No a ti, co jsou na chalupách jen přes léto nebo o víkendech mají dalších 10 psů.

Všude známí jsou psi Pumlíč (z Trávníka) a Lump (z Naděje), protože to jsou tuláci (ale chytří – máte je vidět, když přecházejí silnici). Jeden z nich je také ten, co obšťastnil toulavou fenu, o které jsem zde psal v létě. Už je odchycená svým údajným majitelem z Kunratic, Čtyři štěňata jsou v útulku U České Lípy, páté štěně Yoko (pro svůj japonský původ) je rozmazlováno jednou naší chalupářkou. Spolu s její rodinou v Praze. Jiní psi mají zase pravidelné dlouhé procházky se svými paničkami či páníčky, takže Ritu, Beníka nebo Alánka denně vídáme. Chalupáři v Naději u lesa mají bílou Pegginu (toho jména už třetí) .




Ale máme tu i kočky. Tam se o příteli člověka nedá mluvit, kočka se pravděpodobně považuje za šéfovou domácnosti a dovoluje svým chalupářům, aby o ni pečovali. Ovšem vrnící kočku můžete (když se jí uráčí) hladit na klíně, pes spíš dovolí jen podrbání na hřbetě či za ušima.

V řadě případů tady je zvyk, že o kočku je pečováno během pobytu na chalupě, ale po podzimním trvalejším odjezdu do Prahy je ponechána sama sobě (případně dobrosrdečným sousedům – ale těm přibude starost a náklady na krmení). A pokud má taková kočka koťata (i zde jsou toulaví kocouři), tak je ta starost mnohonásobná. V jednom případě se takovým utrápeným pečovatelům (to pečování stálo hromadu peněz) podařilo mámu kočku i s koťaty odchytit a předat ji do útulku, ale museli zaplatit pár tisíc, aby útulek kočičky převzal). V jiném případě (o kterém jsem se – myslím – taky nedávno zmiňoval) vynaložil pan chalupář a přítel koček hodně času a velké úsilí, aby zhotovil odchytové zařízení a před návratem do Prahy koťátka neponechal osudu. Milá zvířátka byla nakonec odchycena. Předem bylo domluveno, že si je převezme Městská policie ze Cvikova, která má odchyt toulavých psů a koček v pracovní náplni. Ovšem v okamžiku odchytu byla policie zaneprázdněna dohledem ba Cvikovský jarmark (či dožínky nebo co to bylo) a tak náš chalupář musel zvířátka předat do útulku sám, ovšem díky tomu, že to policisté alespoň předjednali, bylo to gratis.

Rozšíření toulavých koček není jen místním problémem. Píše se o tom v novinách, že i na předměstích některých měst jsou s tím starosti. Prevenci by byla i kastrace, ta ovšem stojí trochu peněz a tak útlocitné duše přijde levněji  letní krmení a pak ponechání rozmnoženého potomstva osudu.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]