14. října 2018

Pozor, zákruta!


Tak se kdysi jmenoval rozhlasový pořad pro motoristy a automobilisty. Tane mi to na mysli, když jsem si zrekapituloval, jaké nehody se staly v naší blízkosti. Podle písně o tom, že okolo Strečna je cesta nebezpečná, by se dalo něco podobného zpívat a silnici mezi Trávníkem a sousedními Mařenicemi.



První nehoda, kterou si z této silnice dovedu připomenout, se stala v dunu 2012 našemu chalupáři Forpasovi. Jel v poklidu se svou manželkou, psem  a nákupem k domovu, když se proti němu vyřítila motorka a narazila do něj. "Z nezjištěných důvodů přejížděl do protisměru, kde se na horizontu čelně střetl s vozidlem," popsala českolipská policejní mluvčí. Motorkář proletěl vzduchem a skončil potlučený se zlomenou nohou. A to měl ještě štěstí, že ho nekousl naštvaný pes, kterému se bouračka vůbec nelíbila. Forpasovo auto bylo od čelního nárazu k nepotřebě. Stalo se to za úsekem, který vede do kopce směrem k Trávníku od odbočky do Mařeniček.



Letos se ten úsek asi stává prokletým.  V pondělí 6. srpna zaparkoval na polní odbočce z této silničky starší německý pár své auto a manželé se vydali si natrhat pár švestek ze stromů u silnice. Do muže narazilo auto, odhodilo ho do příkopu, načež pirát silnic ujel. Žena sice slyšela nějaký náraz, ale až po chvilce nalezla svého muže v příkopu. Jak byla vyděšená, tak si ani neuvědomila, že má telefon a zastavila další auto, jedoucí okolo. Teprve pak přivolaná záchranka dopravila vrtulníkem zraněného muže do nemocnice v Liberci. Policie vydala výzvu, aby se přihlásili případní svědci. Přihlásil se jeden, který uvedl, že v osudnou dobu potkal na zmíněné silničce firemní vozidlo a firmu si zapamatoval.  Policie šla po stopě a zjistila, že jedno z firemních aut bylo v servisu, kde řidič uvedl, že „naboural v areálu firmy“. Ovšem v servisu zůstal poškozený díl, do kterého se hodil ulomený kus, nalezený policisty na  místě nehody. Pak už bylo vše jasné. Takže piráta silnic čeká pěkný postih.



No a minulý týden 11. října k večeru se na této silničce srazila dvě osobní auta, naštěstí se to obešlo bez zranění.



Je dobré si připomenout další letošní nehodu, která se stala dalšímu našemu spoluchalupáři. Sice daleko odsud (v údolíčku mezi Liběchovem a Dubou), ale z obdobné příčiny jako u nehod zde. Ze zatáčky se vyřítilo auto prostředkem silnice na plné čáře! Náš kamarád strhl volant a jeho auto se převrátilo do příkopu. Naštěstí oba v autě (kamarád a jeho žena) byli jen potlučení, ale díky dalším automobilistům, kteří na místě zastavili, kamaráda přesto odvezli na vyšetření do nemocnice a navíc  potvrdili policii, jak se nehoda sběhla. Viník samozřejmě z místa ujel.

 A tady si dovolím připomenout velmi častý nešvar řidičů v naší končině. Běžně jezdí prostředkem silnice, protože jede rychle, řízne zatáčku a pak dotyčný takyřidič zjistí, že v protisměru jede auto, není schopen rychle reagovat a pokračuje prostředkem.  Vy jste pak nuceni téměř vymetat pankejt a doufat, že se s vámi neutrhne krajnice.

V poslední době většina řidičů nedodržuje omezenou rychlost při průjezdu Trávníkem. V novinách nedávno psali, jak vydělává MÚ v Medonosech tím, že nechal v obci instalovat úsekové měření rychlosti. Stejné zařízení je ve Studánce na silici do Rumburka. I v Trávníku by asi takové měření přineslo do městské pokladny Cvikova slušné peníze.
 No a aby tu nebyl jen text, tak ilustrační fotka z historie automobilismu.

Komentáře:
Drazi pratele v Travniku/Nadeji,
mate kliku, ze u vas neni dostatek Cinanu, jako u nas - ( v Canade).
To by jste se neodvazily ani vyjet pred dum....
A Tak vam preji krasny podzim, a mene tech " neopatrnych/ blbejch" ridicu, co vam kazi pohodu!!
Zdravi byvaly kamarad Lexa.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]