12. listopadu 2018

Listopad = padá listí!


Někdy spadalo i dřív, ale letos se na stromech drželo skutečně až do listopadu. A co s tím spadlým dělat?

Když se koukneme do zahrad u chalup, tak postupy jsou různé. Někdo zastává názor, nespadané listí vytvoří vrstvu, chránící půdu a rostlinstvo před mrazem. Toho se určitě někteří chalupáři drží. Dokonce argumentují, že přes zimu se listí rozloží a je hnojivem.

Ovšem hnojit trávník je jednak zbytečné, jednak zbavit se na jaře blátivé hnědé vrstvy na trávě není moc snadné. Takže běžnější je z trávníku na podzim listí shrabat a dát ho na kompost, nebo jeho vrstvu přihrabat kolem choulostivých rostlinek a keřů, takže je bude chránit před holomrazy. Aby tu vrstvu vítr nerozfoukal, překryjeme ji chvojím.  Odborníci preferují hrabání (nejlépe velkými vějířovými hráběmi)před používáním fukarů či vysavačů, protože ty prý zlikvidují i užitečné málo viditelné tvorstvo, které pomáhá tlení a kypření půdy.  Ovšem nafoukat listí k sousedovi (když tam není plot) je svádějící.

Ostatní shrabané listí použijeme na kompost. Pozor – listí z břečťanu nebo z ořešáku do kompostu nepatří. Nejlepší je listí bukové, ale to většinou nikdo na zahradě nemá. U země se pod kompost doporučuje vzdušná vrstva z větví nebo uschlých květin. Pak teprve přijdou vrstvy listí a posekané trávy. Nejlepší je listí trochu vlhké.  Svážet listí na kompost kolečkem je zdlouhavé. Kamarád z Kanady nám radil, položit na zem celtu a pak nahrabané listí ve dvou odtahat ke kompostu.  Prý pro urychlení tlení je dobré kompost přikrýt černou folií, jaká se třeba používá na záhony s jahodami. Také prý je dobré prosypat listí pár lopatami zeminy. Humus (listovka) se vytvoří tak za dva roky.

Pro tvorbu kompostu je ideální kompostér (díky městu Cvikov jsme je letos dostali zdarma zapůjčeny do věčného užívání), ovšem na listí by byla zapotřebí hned celá baterie kompostérů.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]