9. prosince 2018

Pecunia non olet


čili peníze nesmrdí - řekl prý jeden římský císař svému synovi, kdy se synátor ohrnoval nad zavedenou daní ze záchodů. A nesmrdí ani našemu státu.
Od roku 2021 začne platit novela vodního zákona (zákon č- 113/2018 Sb., který mění zákon č. 254/2001 Sb.), která má změnit ledabylé nakládání s odpadní vodou. Majitelé domů budou muset uschovat po dva roky doklady o vyčerpání žumpy, aby do nich mohl nahlédnout vodoprávní úřad. Pokud odvezený objem nebude odpovídat spotřebě domácnosti, bude jim vodoprávní úřad moci uložit pokutu až do výše sta tisíc korun!
Zpřísňují se i pravidla pro použití odpadní vody na zalévání zahrady. V tomto případě bez odkladu, hned od ledna příštího roku.
Odborníci z oboru se obávají, že by nové úpravy zákona mohly zvýšit cenu za vyčištění žumpy. Na rozdíl od stočného (to se platí tam, kde mají kanalizaci) jsou ceny za odvoz odpadů ze žump smluvní a dá se očekávat, že poptávka od ledna 2021 stoupne.
I na odvozce se zpřísňují požadavky – kromě jména majitele žumpy musí na dokladu o odvozu být  uvedeno množství odvezeného odpadu, jméno firmy, která odvoz provádí, a údaj o čistírně odpadních vod, kam jfirma vyčerpané kaly odváží.
Kritici poukazují na to, že se jedná o další byrokratické úřadování. Kde mají žumpy, je běžné, že je nechávají vyčerpat a odvézt. Individuálně to je dost nákladné, proto už několik let skupinka chalupářů z Trávníka věc řeší tak, že si v České Lípě objednávájí maxihovnocuc, který objede 6 až 8 chalup a tak se náklad rozdělí na víc chalupářů.  Ale o tom jsem už psal.

Pokud bude na příslušném úřadě zřízeno místo  experta na žumpy, bude porovnávat údaje o odvozu s teoretickým údajem, kolik vody spotřebuje za den jedna osoba (což bude určitě víc než ve skutečnosti), vyžádá si údaj o ročním odběru vody (když je v místě vodovod), o počtu osobodní pobytu na chalupě (doufejme, že bez vyžadování kolikrát měly ty osoby průjem – naopak malou spotřebu by bylo možno dokladovat lékařským potvrzením o trvalé zácpě) a objemu žumpy. Pozdrav Pánbůh! Jak dokladovat použití části odebrané vody na zalévání, je rovněž pofiderní.
Tam, kde chalupář má čističku odpadních vod nebo septik s pískovým filtrem, se odvoz fekálií omezí na totální odčerpání zbytků v septiku, což stačí tak jednou za dva roky. Ti problém snad mít nebudou.
 Takže, chalupáři, už máte na krku výměnu zastaralých kotlů a nyní přibude i rozvažování, co s žumpami po roce 2021.

Komentáře:
A jak to funguje, když má člověk u chalupy klasické suché wc - kadibudku a žumpu, která není napojena na splachovací wc ani odpad z domu?
 
jó, to vi svatý Václa v a poslanci, co to schválili.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]