15. prosince 2018

Rozhledna se už začala stavět


Letos v březnu jsem se tady zmínil o plánu na stavbu rozhledny na německé části vrcholu Luže.
Na Luži se už staví. Investorem je městečko Grossschönau (u Varnsdorfu). Náklady asi 870 tisíc EURO pokryje z větší části grant EU  (snad jim nehrozí střet zájmů). Kulatá rozhledna s vyhlídkovou plošinou bude zvenku obložená žulovými kameny. Materiál dopravoval na vrchol hory vrtulník. Vyhlídková plošina bude ve výšce 9m a kruhová vyhlídky prý za dobrého počasí zajisti viditelnost od televizní věže u Drážďan přes Jizerky, Krkonoše, Ještěd, Bezděz až po Kopce na Ústím nad Labem a Děčínem. Prý by měly být vidět i některé vysoké pražské stavby, pokud se vychází z historie, kdy na Luži byla věž optického telegrafu, kterým se do Čech přenášely loterijní výsledky z tahu v Německu. Plánek stavby je na obrázku.
Problémem pro rozhled byly vysoké stromy na českém východním svahu pod vrcholem Luže. Za českou stanu jednaly Lesy ČR a ChKO Lužické hory se staviteli a údajně došlo k dohodě. Dnes je z vrcholu totiž výhled ve směru na Žitavu a Jizerky zakrytý  stromovím. Naše strana slíbila prořez, ale odmítla větší odlesnění. Škoda, že německá strana nenavrhla rozhlednu o kousek vyšší, pak by to bylo bez problémů. Ale i tak se vrcholek Luže dostane nad 800 metrů!
Na vyhlídkovou plošinu povede 54 schodů. Přístup pro německé i české turisty bude zdarma. Předpokládá se dokončení nejpozději v r. 2020. Na druhém obrázku je armování základů před zalitím betonem.

Na současných kovových konstrukcích na vrcholové plošině jsou antény retranslačních vysílačů pro sítě mobilních telefonů a jiných datových sítí a také je tam radioamatérská retranslační stanice na velmi krátkých vlnách ( 430 MHz), přes kterou se bez problému radioamatéři spojí  z malého transceiveru (je to přijímač a vysílač - adioamatéři mu říkají „ručka“) třeba z pražského Jižního Města s německými radioamatéry až k Berlínu!  Ta ručka je na posledním obrázku. 


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]