3. prosince 2018

Zajímavý výlet na jaro


Někteří z nás už v Kryštofově údolí byli a u ohně o tom hovořili.  Pokud pojedeme autem, dá se udělat výletní okruh na hrad  Grabštejn u Hrádku nad Nisou a pak přes Chrastavu do Kryštofova Údolí. Ale teď, když máme důchodcovské slevy na autobusy a vlak, tak je pro nás starší atraktivní si zajet do Jablonného a odtud vlakem do Kryštofova Údolí.
Tam stojí za zhlédnutí dřevěný kostel, orloj z bývalé trafostanice, dlouhý kamenný železniční viadukt a případně i muzeum betlémů (na něj jsme neměli štěstí, měli zavřeno).  To jsou známé věci a není problém si je předem na internetu vyhledat. 

 Dnes bych chtěl upozornit na turistickou atrakci v blízkosti Kryštofova údolí, která nemá v ČR obdobu.  Když se po silnici vydáte od kostela směrem na Machnín, dojdete asi po 3 km ke křížení s modrou turistickou značkou. Po ní se dáte doprava a dojdete pod železniční most. A u něj to je! Nazývá se to TRANSBORDÉR a je to jakási vodorovná lanovka (česky by se to dalo přeložit asi jako „přesbřeháč“). Vstoupíte do transportní kabiny, zavěšené na laně, a taháním za pomocná lana se přesunete na druhý břeh (asi 25m daleko). Kabina je pro až 6 osob nebo pro dva cyklisty či maminku s kočárkem. Únosnost je až 600 kg.  Podívejte se na připojené obrázky. 


Transbordér nahradil lávku, kterou smetla povodeň v r. 2010.  Pohyblivý "most“ byl slavnostně otevřen 10.10.2010 v 10 hodin a 10 minut Je to jediný takový most v ČR, ale pozor - v celé Evropě je prý jen jeden další takový v Německu (na říčce Niers).
Když se vlastní silou přepravíte na druhý břeh tak se  můžete  vydat po neznačené cestě přímo do kopce ke zřícenině hradu Hamrštejn. Hrad byl opuštěný už v 16. století, takže zde najdete jen zbytky kamenné věže.

No a pak se vrátíte do Kryštofova Údolí, občerstvíte se v hostinci U Brtníka a dojdete zpět na železniční stanici. Výlet se dá uskutečnit s odjezdem asi kolem 10 hodiny dopoledne z Jablonného a návratem do Jablonného kolem 16 hodiny, případně pro ty nespěchající kolem půl šesté.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]