26. ledna 2019

Pes – přítel člověka, kočka – paní člověka


Už jsem vloni na tomto blogu psal a psech a kočkách na chalupě, svoji kočičí anabázi popisoval i administrátor Trávnicko-nadějského zpravodaje. Vracím se k tomu tématu, protože se v poslední době objevilo několik novinových článků o přemnožení polodivokých koček (o šíření vlků u nás zase někdy jindy).
Z tisku:
Desítky toulavých koček v ulicích vyřešil Hlučín na Opavsku po stížnostech obyvatel rázně. Strážníci kočky lákají do speciálních klecí s návnadou, nechají je vykastrovat a následně vrátí zpátky na původní místo. „Občané si sami hlásí, kde je s přemnoženými kočkami problém. Celkem se zatím kastrovalo dvacet koček,“ řekla LN mluvčí Hlučína Ivana Gračková.
 A skutečně, kočka může mít dvakrát ročně koťata (obvykle pět i šest). Má tedy za rok až dvanáct potomků, kteří jsou za půl roku pohlavně zralí a mohou mít další koťata. Protože zvyk topení koťat už známe jen ze sto let starých knížek, dochází k rozmnožování koček geometrickou řadou. A bohužel většina chalupářů sice celé léto roztomilé kočičky krmí, ale do Prahy na zimu si vezmou maximálně jednu. Kastrace těch kočiček, co se točí kolem chalupy a čekají na krmení, by se při jejich počtu prodražila. Levnější je krmení a případné podzimní ponechání osudu. Výsledek je, že kočičí útulky jsou přeplněné a hodně koček přežívá zimu, jak se jen dá.
Mluví se už i o tom, že by měl zasáhnout stát a zřídit kočičí kastrační program. Náklady ovšem zaplatíme z daní všichni a ne ty „útlocitné duše“ co se o ten boom zasloužily.


Pokud se říká, že pes je přítel člověka, tak pes člověka respektuje i z určitého strachu – jako svého šéfa alfa-samce tlupy. To kočka nezná. Lze ji také vychovat, ale je to náročné a není to stoprocentní. Kočky můžeme rozdělit do dvou skupin – ty, které žijí celý život v domácnosti (bytě), a ty, které mohou běhat venku (u chalup). Kočka si definuje své teritorium – stačí ji byt, ale musí v něm být trvale. Pokud běhá venku, považuje za své teritorium mnohem větší prostor. Pak při zimním pobytu v pražském bytě, mohou vzniknout potíže. Známé jsou případy, kdy kočka přesun z chalupy do Prahy vycítí a během přípravy na odjezd zmizí.
 I milá přítulná kočka vás drápne packou, pokud je něčím naštvaná. Riziko to je i při styku kočky a malého dítěte. To nepozná, jestli kočce nějak ubližuje a kočka naopak nemá zábrany, aby se bránila i tak, že dítě poraní. Mluví se i možnosti přenosu nemoci toxoplasmozy na člověka. Velmi nebezpečné je to u těhotných žen, kde může po nakažení dojít i k potratu. U koček, vázaných na byt, to nehrozí, ale kočky, mající u chalupy volnost pohybu, se někde v přírodě nakazit mohou.
 U obyčejných koček obvykle neznáme jejich rodokmen, takže netušíme jaké má geny a jak bude přizpůsobivá. Je zřejmé, že soužití s kočkou v domácnosti nemusí být tak jednoduché, jako soužití se psem.

 

Dodatek
V novinách z 20. ledna byla velmi zajímavá zpráva o události z Českolipska:
Neobvyklého viníka má dopravní nehoda. Kocour, kterého jeho majitel vezl na veterinární vyšetření, nevydržel v přepravní tašce a skočil řidiči na volant. Auto posléze sjelo do příkopu, kde se převrátilo na střechu. Šofér i zvíře zůstali nezraněni. Kocour nejprve v rodinném domku v Provodíně pokousal jednoho z návštěvníků. Ačkoliv se jednalo o nepatrné povrchové poranění, vznikla panika, jestli kocour, jenž na zahradě loví myši, netrpí infekční chorobou. Majitel se proto rozhodl, že jej odveze na veterinární prohlídku do přibližně deset kilometrů vzdálených Doks. Policisté zároveň v návaznosti na tento případ vyzvali veřejnost, aby zvířata přepravovala ve speciálních přepravních boxech, které je nutné zabezpečit proti pohybu bezpečnostním pásem.

Komentáře:
Podle posledních průzkumů má kočka mozek podobnější člověku než pes. Proto se možná většině lidem zdají "náročnější". Jsou prostě svoje, tvrdohlavné a náladové, jako lidi! :) Věří se také, že tříbarevná kočka nosí štěstí!

 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]