19. ledna 2019

Výlet vláčkem


Nedávno jsem popisoval zajímavý výlet do Kryštofova údolí. Dnes bych se zaměřil na letní možnost výletu vlakem, což je pro naše vnoučata, navyklá ježdění v autě, docela atraktivní.

Jedná se o jízdu tak zvanou Švestkovou dráhou. Je to zajímavá trať z Lovosic do Mostu, která získala svůj poetický název za první republiky, kdy podél jejích kolejí stály švestkové sady a aleje. Postavena byla na konci 19. století. Pro malý objem provozu osobní přepravy (nákladní doprava na krátkých tratích zanikla s rozvojem nákladní dopravy silniční) přestal Ústecký kraj v prosinci 2007na ní objednávat provoz osobními vlaky. Od léta 2008 zde ale znovu začaly jezdit prázdninové výletní vlaky, provoz platily obce podél trati.


Protože provoz byl málo rentabilní, kraj nadále uvažoval o úplném zrušení tratě. Nakonec trať odprodali firmě AŽD Praha, výrobci železniční zabezpečovací techniky (v té firmě jsem pracoval 45 let). Jednání probíhala od r. 2016, kdy trať firma AŽD převzala, ovšem konečná smlouva byla podepsána nedávno - 12. prosince 2018. AŽ D začalo trať využívat pro testování svých vyvíjených elektronických výrobků pro železnice a výrazně ji modernizovalo včetně dálkového ovládání. Proto není divu, že někdy v r. 2019 bude na ní podle objednávky ČD zaveden celotýdenní provoz.

Na trati jsou provozovány v období od konce března do konce října víkendové výletní vlaky včetně přepravy kol. Protože trať o délce 44 km vede velmi zajímavou krajinou Českého středohoří, je se svými zatáčkami velmi fotogenická. N webu s jízdními řády ji najdete jako trať T4.Vlaky ji projedou za hodinu a několik minut. V blízkosti tratě jsou kopce jako Milešovka, Lovoš nebo Raná (s terény pro bezmotorová letadla a rogala), hrady Házmburk, Košťálov nebo Oltářík a zámečky Třebívlice, Korozluky, Chrámce či Dlažkovice.

Trať má už i své velmi dobře zpracované web stránky a tak si o ní můžete přečíst více včetně platného jízdního řádu a popisu sousedících výletních míst  na web adrese




Takže spojit někdy v létě  autovýlet do této části Českého Středohoří s jízdou vlakem pro děti a návštěvou některého hradu nebo vylezením na nejvyšší vrchol Českého Středohoří 837 m vysokou Milešovku,  bude určitě stát za to! Na Milešovce je rozhledna, meteorologická stanice a pracoviště ČAV a o víkendech i restaurace. Z Milešovky je prý nejlepší kruhový rozhled v celých Čechách (a to u nás máme krásné výhledy z Luže nebo Hvozdu).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]