2. února 2019

Nad EU bude nebe čisté – a nikdy jinak!


Po pádu našeho komunistického režimu se hodně mluvilo o znečistěném ovzduší, kyselých deštích a spalování mizerného hnědého uhlí. Ke zlepšení došlo, asi hlavně tak, že velkopodniky jako SONP Kladno a mnoho dalších zkrachovalo. Pak byla akce – topte elektřinou a frčely přímotopy (jistě bylo to pohodlnější než tahat naftu do nafťákových kamen), ovšem časem se zjistilo, že je to krapet dražší a tak se mnozí chalupáři zaměřili na centrální topení v chalupě kotlem. Ovšem, to levné uhlí z Mostecka nebo z Polska taky kouřilo a kouř smrděl, jak to konstatovali naši bývalí kamarádi, co po roce 1968 utekli do Kanady a nedávno nás navštívili.

V současnosti snaha po čistším ovzduší vede k akcím jako je státní příspěvek na výměnu kotlů (ten je ovšem jen pro trvale bydlící, ne pro chalupáře). Několik nejpokrokovějších si nechalo vybudovat topení pomocí tepelného čerpadla. O tom jsem tu již psal. Za cenu poměrně vysokých pořizovacích nákladů získáte poměrně levný provoz (pravděpodobně hlavně pro své pozůstalé). Podle velikosti pozemku u chalupy se můžete rozhodnout pro systém země – voda nebo vzduch – voda. Buď máte nákladný podzemní systém trubek s vodou, nebo investičně levnější (ale provozně nákladnější) systém s boudičkou, ve kterém je výměník vody v kontaktu se vzduchem.

Teď se nám do problému zapojila Evropská unie.  Ta konstatovala, že znečištěné ovzduší
způsobuje v EU každý rok více než 400 tisíc předčasných úmrtí. V roce 2014 překročilo 23 ze 28 států EU doporučené mezní hodnoty kvality ovzduší.
Lidské zdraví poškozují nejvíce částice jemného prachu (PM), oxid dusičitý (NO2) a přízemní ozon (O3). Vysoké koncentrace látek znečišťujících ovzduší mají i nadále negativní dopad na Evropany, zejména na obyvatele měst. Bohužel je ČR vedena mezi zeměmi s nejhorším ovzduším.  V této souvislosti se polemizuje, co dělá větší znečistění, jestli auta nebo soukromá topeniště nebo nakonec i nejaderné elektrárny. Komise EU již zahájila  řízení pro porušení limitů s řadou zemí, včetně nás. Lze proto předpokládat, že i u nás budou podniknuta opatření jednak postihová proti způsobům znečisťování a druhak podpůrná pro využívání čistších způsobů u aut a topení.

Ale zpět k našim chalupám. Od těch chalupářů, kteří mají staré uhelné kotle, stát vyžaduje, aby si je do roka, dvou vyměnili za modernější.  Někteří z nás topí dřevem a prokládají to uhlím, ale i těm se kouří z komínka. Lepší řešení je elektrický kotel, jenže kilowatthodiny jsou drahé a jejich cena roste.


Proto se na chalupářských stránkách objevuje nové řešení – osadit střechy fotovoltaickými panely a z tak získané energie pohánět elektrokotle, případně i celou chalupu. Ze začátku byla fotovoltaika kšeftem jen pro solární barony. Cena fotopanelů však šla dolů a pokud je použijete jako zdroj energie jen pro sebe (asi s výkonem do 10 kW) odpadá původní předepsané řešení, že se musíte zaregistrovat jako dodavatel do sítě ČEZ.  Takže kombinace fotovoltaika plus elektrokotel nebo tepelné čerpadlo vypadá velmi atraktivně. Snad to nezatrhnou staromilci z Chráněné krajinné oblasti.

Vybudování domácí elektrárny ovšem přináší i řadu úkolů k řešení. Je nutno vyhodnotit, je-li váš objekt ke zřízení domácí elektrárny vhodný.  Vhodnost určuje několik faktorů včetně polohy, tvaru a velůikosti střechy, počtu komínů, střešních oken či vikýřů, ale například i to, jak střechu stíní okolní stromy. Na trhu ovšem naleznete už dnes nabídku dodávky takových systémů i s montáží a akumulátorovým zásobníkem a měničem na střídavý proud. Jak dokladuje připojený obrázek, není někdy nutno uvažovat i s instalací panelů na střechu.


Takže máme zase námět k přemýšlení. A je vhodné se zamyslet nad deklarací našich chytrých předků: Nejsem tak bohatý, abych si mohl pořizovat levné věci.

Komentáře:
No a kolik plochy solárního panelu je potřeba k výrobě elektrického proudu pro celou chalupu, navíc pro pohon kotle? Taky si nedovedu představit, že bych tohle instaloval na střechu historické roubenky, nebo na louku vedle ní, hlavně z estetického hlediska, ale i z praktického, bál bych se, že mi to poničí větve, led a sníh. Nicméně to bude mezi námi chalupáři věčný spor: praktičtí technici, kteří tohle neřeší versus romantičtí ale nepraktičtí estéti :)
 
Stačí si zajet na konec Heřmanic a tu velikost si můžete změřit.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]