28. února 2019

Odvoz TKO


Právě začala doba, kdy chalupáři platí na MÚ Cvikov roční poplatek za odvoz odpadu (Tuhý Komunální Odpad). Jak je uvedeno ve cvikovském Zpravodaji, může se platit v hotovosti na Městském úřadě, ale i bankovním převodem. Za tím účelem jsou ve Zpravodaji uvedena potřebná data (číslo bankovního účtu, variabilní symbol a specifický symbol).  Variabilní symbol definuje účel platby (na odvoz odpadu) a specifický definuje poplatníka (toto číselné označení si lze na MÚ u pí Petrusové vyžádat).

Poplatek se platí podle vyhlášky města č. 4/2015.  Pro chalupáře, kteří nejsou na chalupě přihlášeni k trvalému pobytu, slouží kontejnery, které jsou umístěny na třech místech – v Trávníku za budovou bývalé firmy  INVA, u silnice do Naděje kousek před nadějskou kapličkou a v Naději vzadu n silnice na Hamr. U této poslední destinace se debatuje o její přístupnosti pro odvoz (a i pro odkládání odpadu, protože je vlastně na okraji Naděje ve značné vzdálenosti od centra). Jsou zde umístěny pouze malé kontejnery pro směsný odpad, na ostatních dvou místech jsou větší kontejnery rozdělené podle typu odpadu.


Už před časem jsme si všimli, že kontejnery v Trávníku jsou využívány i přespolními (přijede auto, vhodí pytle a odjede). Zvláště kontejnery na sklo se rychle zaplňují a takoví alkoholici snad naši chalupáři nejsou, takže lze předpokládat, že kontejner slouží jako odkladiště pro nějakou hospodu. Při debatě na schůzi našeho spolku připustil pan starosta, že radši odvezou cizí odpad než se vystavovat riziku, že bude pohozený ve škarpě u silnice.
Ti chalupáři, co žijí na chalupách natrvalo, mohou od MÚ dostat svou vlastní popelnici a jednou za týden jim je sběrný vůz odveze. Bohužel polní cesty k chalupám nejsou na takové težké vozy uzpůsobeny, takže tím krapet trpí, zvláště v zimě.

V poslední době se v tisku diskutuje problém, co s prázdnými PET lahvemi. Prý se v mořích vytvářejí celé PET ostrovy – no naší zásluhou to asi není, od nás je to do moře dost daleko. Asi jsou na vině přímořské národy. Ovšem v debatě se objevuje i názor jejich zálohování (tak, jak  je to už dávno u pivních lahví). Skutečností je, jak nás upozorňovali naši chalupáři-exulanti z Kanady, že tam je zálohování běžné. A lze ho využívat i pro charitu, jak nám dokladoval náš kamarád, když zastavil ve frontě před světly u jedné křižovatky a k autu přiběhl bezdomovec, dostal pytel s petkama, které si pak vyměnil za zálohu. Pokud se ukládají petky celé, je kontejner brzo zaplněný. V Německu jsem viděl udělátko, do kterého se vložila prázdná petka, zatáhlo se za páku a z petky se stala zmačkaná harmonika, která v kontejneru nezabrala tolik místa.  Ve firmě, kde jsem pracoval, jsme se podle mého nákresu pokusili to udělátko vyrobit, jestli by to nebylo vhodné jako výrobek na kšeft. Ovšem při malovýrobě byly výrobní náklady takové, že by to asi nešlo na odbyt, tak ten pokus zapadl.

Ale vcelku je nutnou uznat, že se u nás většina plastů skutečně dostane do kontejnerů, při sběru hřibů vidíme, že se v lese povaluje jen velmi málo petek. To spíš ve škarpách (povídá se, že v Německu je odvoz odpadu dražší, takže se při zájezdu za levným jídlem u nás Němcům vyplatí pohodit pytel s odpadem do příkopu).

Komentáře:
Dobrý den,
hned za hranicemi (Penny Olbersdorf) jsou Pet láhve zálohované a automat je hned sešrotuje a vrátí 0,25 eura.Jedná se samozřejmě o láhve tam koupené(v Penny,v Německu, to nevím ?).
Přípravek na likvidaci (zmáčknutí) je v prodeji,je to stojánek na zeď s pákou.
 
Kolik to šrotovadlostojí?
Nám tedy výrobně přišlo na 300 kč a to jsme vzdali.
Ono těch tvarů PET lahví je moc, možná se české a německé krapet liší.
 
http://www.ecopress.cz/
 
No to potvrzuje, co jsem napsal. Cena za to je moc vysoká, to každý radší vyhodí nezmačkané.
 
Jedině ,že by to koupila obec a někde "pevně" umístila u kontejnéru na PET lahve:)
 
To spíš ve škarpách (povídá se, že v Německu je odvoz odpadu dražší, takže se při zájezdu za levným jídlem u nás Němcům vyplatí pohodit pytel s odpadem do příkopu).

Co to je za hovadinu ????


 
Anonymnní, asi stejně jako je hovadina, když si Němci u nás trhají zadarmo ovoce a přejede je přitom auto, že?
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]