19. března 2019

Hospody? Kdepak, sraziště!


Už jsem tady psal o slezinách našich chalupářů, které začínaly  v šedesátých letech dnes už minulého století  (viz příspěvek na blogu z ledna 2018). Dnes se k tomu vrátím podobněji, protože jsme o tom debatovali s aktivními účastníky a pamětníky.

Někdy kolem roku 1960 se zárodek party trávnicko-nadějských chalupářů scházel v hospodě U Zpěváčků (kousek za Národním divadlem) a občas i jinde – někteří si prý vzpomínají na hospodu (či vinárnu) Zobor.


Brzy se však - protože řada členů party byla z Prahy 7 - schůzky přesunuly do hospody U kamenného džbánu na rohu ulic Havanská a Jana Zajíce (za stadionem Sparty, tehdy Komsomolská). Hostinec už není! Zde nám paní vedoucí připravovala obzvláštní chuťovku – krajíc chleba, namazaný třenou Nivou a posypaný nakrájenou cibulí a paprikou. Stál 2 Kč.
Několikrát jsme se sešli i hospodě U Karla IV. na rohu Čechovy ulice u Stromovky.
 Někdy po roce 1968 se přešlo na pár let do Formanky (hospůdka v Obecním domě naproti hotelu Paříž – dnes bar Buffalo). 




Pak jsme si vzpomněli na hospodu Na šachtě ( na Letné  poblíž Veletržního paláce), na hospodu U houbaře (přímo proti Veletržnímu paláci) a na hospodu na rohu u železničního viaduktu u Strojnické ulice (dnes Valcha) a taky hospůdku Pod schůdky (název nám vypadl z paměti?) na Smíchově ve Zborovské ulici (už tam není).
Několik let se chodilo do restaurace U Sojků na Letné (na Belkrédce – dnes je tam banka). Za rohem na levé straně byl i výčep na stojáka. 

Po roce 1990 jsme se scházeli jen o kousek výše v restauraci Plzeňský dvůr (šikmo naproti tehdejšímu obchodnímu domu Brouk a Babka). Jednou u stolu vedle nás zasedl se svými spolupracovníky i tehdejší ministr Ruml. Místo této restaurace je dnes herna. Odtamtud je i  jistá historka s prdícím pytlíkem. 

Jak jsem uvedl a jak je vidět z umístění hospod, velká část nás tehdy bydlela na Letné, ale několik účastníků chodilo pěšky  domů z Letné přes Hlávkův most. A ti měli obvyklou odmočovací (někdy nejen tu)  zastávku někde mezi Štrosmajerovým náměstím a Štvanicí. Ale to ponecháme bez detailů.

Také se nějakou dobu chodilo do hospůdky u Sokola Nusle (jmenovala se Na Květnici).  Později v devadesátých letech jsme se scházeli poblíž televize  na Kavčích horách do také již zaniklé restaurace U lopaty

 Začínám mít pocit, že ty naše srazy byly nějak prokleté, většina těch hospod zanikla!
 

Ještě nám paměti blikají  další krátkodobá sleziště  (je to buď Podolská kotva nebo hospoda Negativ /obě vedle sebe na nábřeží za Podolskou porodnicí) .

Pamětníci připomněli i další naše místa Na Paloučku na Pankráci,  kousek od ní  restauraci Táborka (U Havlů), restauraci Pokrok (námi překřtěnou na Rozkrok) nahoře v Krči,
 Krušovickou hospodu poblíž metra Kačerov nebo v dnes již také  zrušenou restauraci U Pešků (naproti Lékařskému domu u I.P.Pavlova).
  Pak si už jen připomínáme jen výjimečně navštívenéhospůdky v Sinkulově ulici /pod Pankrácem směrem k Podolí), v Holečkově ulici na Smíchově a  hospůdku dole na Roztylském náměstí na Spořilově (měla by to být restaurace U Řezníků).

Ovšem v posledních asi deseti  letech se schůzky obnovily, konají se   ve středu, v Balounově restauraci (zvané též U Břízy) – u Roztylského náměstí ve vilové čtvrti na Spořilově.  Je to budova bývalé samoobsluhy a pamětníci připomínají, že  u restaurace bylo i zahradní posezení.


No a je nutno doplnit, že výše zmíněné schůzky byly víceméně pánskou záležitostí, ale v současnosti se konají i schůzky za účasti našich chalupářek. Je to v zimní době v neděli (když se není na chalupách) a sraziště je v samoobslužné restauraci  Hamr sportovního areálu u Hamerského rybníka v Záběhlicích. 

No a protože naše chalupářky jsou samostatné,  zavedly si v poslední době čtvrteční dámské sleziny na Letné v Pražské kavárně proti Park hotelu. Nechodí tam samozřejmě na pivo, ale na kávičku a vínečko.
 

Příště si povíme o posezeních u našich chalup.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]