3. dubna 2019

Stromy, stromy


Nedávná vichřice Eberhard nám  v naších končinách polámala řadu stromů Pro spadané stromy se jedna naše kamarádka v pondělí 11. března ani nedostala na autobus do Nového Boru, takže si jí nepovedlo shlédnout v Praze s partou našich chalupářek generálku muzikálu s melodiemi Helenky Vondráčkové.
 Protože ale zrovna skončilo období, kdy je  povoleno kácet stromy (od listopadu do konce března), mohu k tomu napsat pár slov.

 V naší republice pro toto platí zákon č. 114/1992 Sb. a vyhlášky č. 189/2013 a  č. 222(2014.  Pro kácení neovocných stromů s obvodem kmene nad 80 cm (měřeno ve výšce 130 cm nad zemí), případně pro mýcení dřevin na ploše nad 40 m2, je nutné povolení odboru ochrany přírody na MÚ Cvikov. To není nic nového. Pokud musíte skácet strom, který byl poškozen vichřicí a ohrožuje své okolí, lze to udělat rychle bez povolení, ale je to nutno dodatečně ohlásit zmíněnému orgánu.

Jeden náš kamarád-chalupář před pár lety vyřešil problém s překážejícím smrkem tak, že jej věnoval městu Cvikov jako vánoční strom na náměstí!

Ovocné dřeviny v zahradách je možno kácet bez povolení.

Občas se setkáváme s tím, že úřad sice skácení nepovolí, ale dovolí prořez. Ten se musí provést odborně tak, aby nezpůsobil zničení dřeviny. To by mělo za následek pokutu. I pro skácení uschlého stromu (což v období globálního oteplování může nastat) musí být vyžádáno povolení.

Pak zde máme ještě jeden problém. To jsou stromy, rostoucí u hranic katastrálních parcel. Mohou sousedovi stínit, mohou mu vadit přečnívající větve a podobně. Tento problém řeší nový občanský zákoník (č. 89/2012 sb.) tak, že soused musí majiteli stromu umožnit vstup na svůj pozemek, aby mohl svůj pozemek (včetně stromů) obhospodařovat.  Ovšem pokud vlastník stromu i přes výzvy zásah neučiní, může soused v e zmíněném období vegetačního klidu větve, přečnívající nad jeho pozemek, odstranit.  Takovým důvodem jsou třeba jablka, padající přes plot na skleník. 


Kácení výše zmíněných velkých stromů, vyžadující povolení, není obvykle v silách dotyčného chalupáře. Máme však dobré zkušenosti s  prořezem stromů, který provede „dřevorubec-horolezec“ s použitím lan, kterými se na strom zavěsí a pomocí kterých i odřezané větvě šetrně spustí na zem.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]