18. května 2019

Dějiny u nejbližších sousedů


Nedávno jsem psal o dějinách u nás na severu Čech a o přemyslovské legendě. Dnes se chci zmínit o historii našeho nejbližšího okolí.
Je jasné, že pohraničí Čech bylo za Přemyslovců málo průchodné, zarostlé lesy, ve kterých se maximálně dařilo ukrytým loupežníkům. Přes pohraniční hory vedly jen obchodní stezky třeba směrem na Řezno či do Polska. Naším krajem vedla tak zvaní Královská stezka do Horní Lužice. Na ochraně stezek (kolem řek Nisy a Mandavy) se se souhlasem našeho krále Karal IV. dohodli zástupci šesti měsrt z HorníLužice (jmenovitě Žitavy, Budyšína, Zhořelce, Ljobavy, Lubaně a Kamence) a zakožili v r. 1346 Spolek Šestiměstí (tehdy byl tento kraj součástí zemí Koruny České).
Vytvořili si si vlastní městské vojsko, zlikvidovali loupežnická sídla a zbavili se loupeživých rytířů na malých hrádcích. Tato součinnost lužických měst trvala několik století. Kolem roku 1419 se Šestiměstí dohodlo na podpoře krále Zikmunda proti husitskému zbytku Čech.  Proto roku 1422 probíhaly potyčky mezi husity a katolickými pány ze severu Čech, se kterýmiŠestiměstí spolupracovalo.  Potyčky pokračovaly i v dalších letech. Kroniky uvádějí, že v r. 1428 se husitské vojsko dostalo k Löbau. Další výprava husitů na přelohu roku 1430 a 1431 došla až k Zhořelci. Bojovalo se samozřejmě i na našem území , zmiňovány jsou boje u  Lemberka, Chrastavy nebo Lipé (dnes CL). Někdy v r. 1432 pobývali husité v očtu kolem 1500 bojovníků ve Světlé. Po bitvě u Lipan už boje na Lužici ustaly. 
V roce 1547 bylo Šestiměstí potrestáno císařem  Ferdinandem I. za údajnou vzpouru a vliv Spolku začal následně upadat. Na Vídeňském mírovém kongresu v r. 1815 byla Lužice rozdělena mezi Sasko a Prusko. Města v Horní Lužici ještě spolupracovala až do r. 1868. 


Špolek byl původně založen ve městě Ljobava (dnes Löbau) a v tomto městě se konaly i společné porady představitelů zmíněných měst. Ještě dnes je to atraktivní město s pěkným historickým centrem. Jeho název prý vychází ze slovanského slova pro něco pěkného „ljubij“. Náměstí je tvořeno starými domy a je zde krásná radnice s gotickou věží.  V centru města je i kostel sv. |Jana s bývalým klášterem, kde je dnes kulturní centrum.
Vypráví se, že schůzky představitelů Šestiměstí začínaly obřadem, kdy každý představitel musel vypít pohár vína, ten ovšem prý měl objem asi tří dnešních litrů. Pohár se zachoval v místním muzeu.
 
Nad městem na Löbauské hoře je zdaleka viditelná rozhledna – věž krále Fridricha Augusta. Je to litinová konstrukce, vysoká 28 metru, postavená v r. 1854. Uvidíme ji i z vrcholu naší Luže.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]