1. května 2019

Příroda kolem chalup je v ohrožení


Před časem jsem se zde zmínil, že některé naše zahrady u chalup vypadají dobře (taky asi před 3 roky se scházel hodnotitelský výbor našich chalupářek a zahrady procházel), ale někde je to i s přilehlou loukou zanedbané až hrůza (tak, že se rodiče nynějších majitelů hrůzou v hrobě otáčejí).



Zdá se, že se na ty nepořádné, ač nemáme už totalitní stát, žene postih. A zase prý je za tím Evropská unie! Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která na základě nařízení Evropské unie nařizuje, jak bojovat proti invazivním druhům rostlin.  Především to je bolševník a křídlatky. A aby to bylo podle současných politických stanovisek, jedná se o přivandrovalce z východu.



Bolševník je nebezpečný plevel, který se k nám dostal z Kavkazu.  Nejenže omezuje růst jiných druhů rostlin, je také zdraví škodlivý pro zvířata i lidi. Šťáva z jeho listů způsobuje těžké poleptání pokožky. U nás je patrně nejznámější invazivní rostlinou.
Druhou takovou rostlinou je křídlatka sachalinská. Je to statná, rychle se rozrůstající rostlina, která  dosahuje výšky okolo 3 metrů a vytváří těžko prostupné porosty. 



Stát návrh zákona připravoval několik let. Běžně by měl na stav pozemku dbát vlastník, ovšem pokud se mu odstranění plevele nedaří nebo z nějakého důvodu to udělat nemůže, vyjde mu stát vstříc. Vlastník bude mít možnost domluvit se s příslušným orgánem ochrany přírody a ten mu s likvidací pomůže, klidně i přispěje. Ale je tu ALE. Jednotlivec může dostat za růst invazivních rostlin pokutu až do výše sto tisíc Kč. Pokud se na stát obrátí o pomoc, pokuta mu sice nehrozí, ale náklady na likvidaci budou srovnatelné.


V Česku přesahuje počet známých nepůvodních druhů dva tisíce, podíl invazivních je kolem deseti procent. Některé jsou i vodní.  A nejen rostliny jsou invazivní, šířící se. Šíří se k nám i invazivní tvorové (nemluvím tady o imigrantech!). Jedná se o zvířata, třeba o želvy, které majitel vypustil z terária, nebo o jistý druh raků. V tisku se mluví o invazi nebezpečného druhu komárů ve Francii, známe i velmi nebezpečné jihoamerické včely, které se rozšířily už až do USA.
Křídlatku jsem viděl jen na okraji Prahy, ale bolševník je už k vidění  sem a tam i u nás. Spásání a kosení velkých pozemků asi zatím jeho rozšíření zabránil, ale ... nemáte jednu takovou roztomilou rostlinku někde mezi náletem stromů?

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]