10. května 2019

Spravedlnost


V současnosti se konají pouliční demonstrace proti ministryni spravedlnosti. Zdá se, že nastává doba postdemokratická, kdy se už nenosí respektování výsledku voleb.  Ale tomu se tedy věnovat nebudu, chci si povšimnout, jak se justiční pojmy staly názvy útva­rů v krajině.
Nedaloko od našich končin najdeme kopec Spravedlnost. Vrch s nadmořskou výškou 533 metrů patří k místní přírodní rezervaci – vyskytuje se zde velké množství vzácných rostlin. Již samotný název kopce nám říká, co má společného s justicí. Ve středověku totiž na tomto kopci stávala šibenice. Na Spravedlnosti vykonávalo své popravy město Chřibská. Pokud se oběšenec houpal delší dobu na z dálky viditelném kopci, mohlo to působit odstrašujícím dojmem. ­­­Na kopci Spravedlnost bychom také našli nemálo skalních útvarů. Stará místní pověst praví, že skály byly domovem strašidla Rohála, kterému v Německu říkají Hörndl. Že by měl ale negativní vibrace na svědomí on, to je opravdu velmi nepravděpodobné. Ovšem ta historie stačí k tomu, že zde mnoho dnešních psychotroniků zaznamenalo negativní energie.
O psychotronice se u nás chovoří od konce šedesátých let minulého století. Tento pojem či směr „vědeckého“ bádání u nás tehdy popularizovali exministr Kahuda a jeho spolupracovník Rejdák. Psychotroniku definovali  jako interdisciplinární obor, studující jednak interakce mezi živými organismy a vnějším prostředím. Psychotronika zkoumala jevy jako telepatii či jasnovidectví, jejichž existenci považovala za prokázanou,
Kopec s názvem Ortel najdeme mezi Novým Borem a Cvikovem v podhůří Lužických hor. Jak Spravedlnost, tak Ortel  mají však i přes svou vzdálenost podobnou historii, a proto se to na těchto místech prý i dnes jen hemží negativními energiemi.
Ortel je 554 metrů vysoký. Nedosahuje tedy velké výšky, ale má podobu pravidelně zaobleného kopečku. Tento vzhled pochází z geologického období mladších třetihor, kdy byl Ortel ještě činnou sopkou. Stromové složení na tomto kopci je různorodé – takřka pralesní charakter na jedné straně a dnešní buky na té druhé.
Zmínění ps\chotronici řadí vrch Ortel k místům s vysokou koncentrací negativní energie. Vrch je prý negativity plný. A jak se tam ale dostala?
Nejstarší verze o původu negativních energií na vrchu Ortel pochází už dob pravěku. Tehdy prý  zde naši předci vybudovali svatyni, kde prováděli rituály, při kterých byla často obětována zvířata a snad i lidé. Oběti pak ukládali  do vyhloubené jeskyně.. Dnes už její vchod nenajdeme.
Podle starých pověstí se kopec dříve jmenoval Trpasličí vrch. Tento název prý pahorek dostal po místních lesních skřítcích, kteří zde bydleli. Podle legendy si na jednom velkém kameni pekli každý den čerstvý chléb. Zmíněný balvan zde najdeme dodnes.
Název Ortel nese kopec z období středověku, kdy zde radní ze Cvikova nechali vybudovat šibenici. Po několika desetiletích zde popravy ustaly. S jejich obnovou přišla v roce 1698 vévodkyně Toskánská, na jejíž rozkaz se zde opět postavilo popraviště. Vévodkyně žila déle než 50 let na zámku v Zákupech. Můžeme si také připomenout Toskánský palaác na Hradčanech. Šibenice a přítomnost časté smrti tak může být další příčinou vzniku negativních energií. Ti nebojácní si na Ortel mohouudělat výlet a spojit to s občerstvením v nedaleké Sklářské hospodě (u sklátny Ajeto) ve Svitavách.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]