8. června 2019

Silnice se opravují (nebo přejmenovávají)


Nedávno jsme měli dost problémy, pokud jsme na naše chalupy jeli autem. V Praze je už běžné, že se kope na víc místech tak, aby určitá městská část byla pokud možno nedostupná. Vloni to byl Žižkov, teď tu máme zlikvidovanou hlavní tepnu Vinohrad – Vinohradskou (teda slavnou Třídu politických omylů – za Rakouska to byla Jungmannova, po 1. Světové válce Fochova podle francouzského maršála, pak si ji za Protektorátu přejmenovali Němci na Schwerinovu, v r. 1945 se jí vrátil název Fochova, který byl ovšem už v r. 1946 nahrazen názvem Stalinova, ovšem když se zjistilo, že Stalin byl despota, dostala název Vinohradská, který má zatím dodnes).
Na trasách k nám se kope jak na D10 (což trápí ty, co jezdí přes Mladou Boleslav), tak na D8 /hned u Zdib), což zase odnášejí ti, co jezdí přes Roudnici a Zahrádky. V pátek odpoledne směrem z Prahy a v neděli navečer (do Prahy) je to pro chalupáře skutečně náročné. No a další zádrhel je mezi Mělníkem a Liběchovem. Nový obchvat se opravuje a tak se jezdí po staré silnici přes Pšovku a vehlovické závory!
Pochvalu silničáři zaslouzí za rychlou opravu silnice 38 za Mladou Boleslaví u Debře, kde se jezdilo na semafory. Povrch je pěkný a je i středovým proužkem lépe zabezpečený přechod u autobusové zastávky.
Asi před deseti dny byl uzavřený průjezd z Jablonného kolem rybníka na křižovatku s libereckou silnicí. Psal jsem o něm v březnu 2010. Už se tudy jezdí a – bylo to proto, že se provedly terénní úpravy na přejezdu železniční tratě. Celá léta tady byla stopka, nepříliš platná, protože pokud jste zastavili na výhledu a z některé strany by jel vlak, stejně by vám urazil haubnu. A světe div se – ty valy podle tratě jsou  odbagrovány, takže konečně je na trať výhled. Je asi vhodné připomenout, že na tomto přejezdu přišla o život více než padesáti lety dcera našeho chalupáře z Trávníka, leteckého konstruktéra pana Kříže – psal jsem o něm lednu 2011). Jela tehdy na motorce se svým bratrem a vletěli pod vlak (tehdy tam nebyly závory ani světelná signalizace). Pochovaná je na trávnickém hřbitově.

No a  aby to cestování nebylo fádní, tak se tento víkend konají cyklistické závody na Malevilu a průjezd Heřmanicemi není možný.  Namíříte si to tedy přes Mařeničky na Kunratice a předpokládáte, že tam vyjedete na libereckou. Omyl! Silnice kolem Hrází do Kunratic je zavřená a tak musíte na Drnovec. Přitom pochopíte, proč ta uzávěra. Silnička do Drnovce má totiž nově zaplácané díry a zřejmě totéž s teď děje ve směru na Kunratice. Záplat je mnoho a drncá to po nich jen o trochu méně  než po původních dírách.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]