25. července 2019

Lesy kolem nás


Nedávno jsem se prošel lesy kolem Trávníku a Milštejna. Popíši pár postřehů.
V době, kdy jsme tu měli střední skupinu sovětských vojsk , byly lesní cesty v našem okolí upraveny navezenou šotolinou a ta uválcována (prý, aby  mohly do lesa zajet  nosiče raket a tam se ukrýt). Je pravdou, že řadu let se po těch upravených cestách v zimě dobře jezdilo na běžkách. Leč doba pokročila a vykonala své. Třeba cesta z Naděje na Mijstějn je uplně rozbitá, pokrytá volně rozházeným kamením  a jsou na ní vymleté výmoly. Ale třeba zase jednou bude třeba pro převozy raket ...

Kus  této cesty prochází úsekem, kde byl polom  po vichřici z r. 2010. Tehdy polámané kmeny byly již zpracovány a odvezeny.  Plocha  je nyní zarostlá nově vysázenými dřevinami a náletem, takže je skoro neprostupná. Zato kolem cesty lesáci vysadili v pravidelných vzdálenostech mladé javory, které chrání před okusem lesní zvěří dřevěné oplocení.  Zdá se, že naši potomci budou na Milštejn chodit javorovou alejí. 
Ale v lese se těží i nyní. U Milstejnu jsou připravené hromady vytěžených kmenů a přímo u skalní brány na Milštejně jsou čerstvě pokácené mohutné duby. Prostor u brány se tak prosvětlil. Ovšem nepotřebné větve jsou zatím ponechány osudu tak,  jak byly z poražených kmenů osekány (na druhé straně skal, u trampského srubu, je prý prostor po težbě vyčistěn).  Kdysi měla moje matka chatu v blízkosti Prahy v chatové oblasti kolem Mníšku pod Brdy.  A  les tam byl dokonale vysbíraný od klestí a spadlých větví, takže spodní patro lesa bylo spíše parkem. To tady není. Chalupáři si raději zaplatí u místních firem dovezení již naštípaného dříví, takže podrost lesa nikdo od spadu nevyčistí a proto to tam vypadá poněkud pralesovitě. 
 Před pár lety se těžilo dříví kolem  přehrady a tam alespoň oklest seskládali na obrovské hormady u cesty, které tam ovšem zůstaly a zarůstají. Když už padla zumínka o přehradě, tu vlastník – Povodí Ohře (je to zvláštní  s ohledem na to, kde teče Ohře  a kde jsou Lužické hory) – na konci podzimu vypustil, vybagroval bahno |(kvůli odvozu byla podél přehrady vybudována nová cesta) a přes zimu znovu napustil. Nyní je přehrada o kousek hlubší a s pěkně čistou vodou  (ovšem jako vždy předtím stále dosti studenou).
Přes cestu od Milštejnu na Trávnický vrch leží na dvou místech už od loňska vývraty, okolo kterých už vznikly obchozí pěšinky.  Odpovídá to způsobu hospodaření, zpracovatelné kmeny vlastníka lesa zajímají, ale co se válí na zemi, to už ne. 
V našem blízkém okolí se to letos borůvkami nemodrá, ale naši sportovci kolaři říkají, že dále směrem na sv. Jána se natrhat dají, což bylo dokladováno borůvkovými koláči, doneseným na nedávné sobotní oslavy  (na přílad nového přírůstku mezi chalupáře, o kterém jsem tady již psal).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]