10. července 2019

S tebou mne baví svět


Jistě se pamatujete na pánskou akci APALUCHA (přesmyčka z CHALUPY plus jedno A) z filmu, který je názvem tohoto příspěvku.

Tři otcové (dva z nich synové  chalupářů z Trávníka) se totiž před 4 roky rozhodli uspořádat si takovou pánskou jízdu se svými dětmi.  Dva doktoři (jeden se dvěma kluky, druhý se synkem a dcerkou) a jeden ajťák (se synem a dcerou) si na týden vždy v červenci pronajímají vybavenou chalupu v Podkrkonoší, aby si dokázali že i bez maminek dokáží pečovat o své děti.   Pro velký úspěch se akce opakovala každý rok. Letos tam vyrazili na svátek Mistra Jana hHusa, ale jen v menším počtu neb třetí taínek, lékař pracující v Severním Irsku, nedostal na tento termín dovolenou.


Samozřejmě, že jim maminy a babičky něco navařily s sebou, ale hlavní starost o program a nasycení dětí je na těch tatíncích. Pronajatá chalupa má i venkovní vybavení (gril, bazén a houpačku),  naplánované jsou i pěší tůry (prý letos i na Sněžku nebo do jeskyň u Železného Brodu). 

Vzhledem k úspěšnosti  akce v minulých letech se děti na akci těšily, ale  i matky si bezstarostného týdne užijí.


S počasím je to letos slabší, vedra z prvního týdne prázdnin prý už nejsou.  Ovšem letošní počasí má takové skoky, že příští týden může být i relativní chladno. Jen  deště se asi nemusí obávat, protože se nám ta zěměkoule nějak přetočila a  záplavy jsou na jiných koncích světa, zatím co u nás je sucho, na které naši zemědělci nadávají. Ale i naše chalupářky používají ošklivá slovíčka, když musí květinky na zahrádkách  a v truhkících pod okny stále kropit a na trávnících jsou žlutá vyprahlá místa.
-----

A taky jsme tu měli první prázdninovou oslavu. Místní chalupáři – velmi rozvětvená rodina Karasů – slavili narození druhého pravnoučete – chlapečka Kryštůfka. Připilo se na zdraví chlapečka, rodiče dostali dar od zúčastněných, pilo se pivo, grilovalo se ve velkém na prohazovačce nad ohněm a ochunávaly se sladké doproty, které napekly naše chalupářky. A sobotní oslavné ohně budou pokračovat skoro každou prázdninovou sobotu. Ta naše chalupářská parta drží pospolu už  skoro šedesát let – od mládí až po stáří.  

Bohužel nás občas ubude. Teď to byl zákon tří – na podzim zemřela Maruška z trávnického kopce (jistě si vzpomenete na zde publikované recepty Marušky Dobromily) a teď v květnu nás opustili Jirka z konzumu a Vašek – švagr Uzbeka.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]