17. července 2019

Vlci u nás


V posledních letech se můžeme setkat s vlky už nejen v pohádce o Červené Karkulce, ale i v ne příliš dalekém okolí. Psal jsem zde o nic několikrát. Přišli k nám z blízkých německých vojenských prostorů, kam během řady let dorazili z Ruska přes Polsko.  Tak, jako se píše o překvapivé rozmanitosti rostlin  a zvěře v bývalém brdském vojenském prostoru, tak i zde v bávalém NDR se vlci zabydleli i v soužití s armádou.

Udává se, že vlk je schopen během jedné noci přeběhnout až 60 km, takže není divu, že časem pronikli i k nám, kdpi e nalezli na srnčí a černou zvěř bohaté revíry.  V novinách se píše, že přes Lužické hory se dostali do lesů kolem Bezdězu až na Kokořínsko.  Údajně jsou naši myslivci spokojeni,  protože se u nás zvěř příliš rozmnožila a vlci tvoří jakousi zdravotní lesní policii, která likviduje nemocné slabší kusy. V našem okolí by vlčí smečka mohla krapet omezit počet divokých prasat, která v posledních dvou letech způsobila značné škody na neoplocených zahradách našich chalup.  Při sledování vlků se sbírají i jejich výkaly a rozborem lze určit, čím se živí.

Od známého jsem dostal noční fotografii vlka, pořízenou fotopastí.  Nechtěl, abych uváděl místo, kde byl záběr pořízen, ale mohu říci, že je to asi 25 km daleko od Trávníka. A když si připomeneme akční radius vlka, tak  ...


Přímo kolem naší vesnice se běžně potulují srnky, které klidně projdou v časných ranních hodinách i mezi našimi chalupami. Lze zde uvidět i jezevce  nebo vypasené zajíce. Jen lišku jsem tady už řadu let neviděl.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]