18. srpna 2019

Kuchařský koutek

Uveřejňoval jsem zde občas recepry Marušky Dobromily. Maruška už bohužel není s námi, ale mohli bychom na ni vzpomenout tak, že zkusíme ještě něco z jejích receptů.
 
Langoše

Ingredience

1,5   kg hladké mouky

750 ml vlažného mléka

1 kostka droždí

150 ml oleje (a také olej na smažení)

2 lžice soli

1 lžička cukru



Příprava

Z droždí, cukru, mléka a lžíce mouky si zadělejte kvásek a nechte ho vykynout. Po vykynutí ho vlijte do mísy s kilem hladké mouky, přidejte1-2 lžíce soli, malou misku oleje a postupně do těsta přilévejte vlažné mléko.

 Vznikne lepivá hmota, do které přidávejte postupně další mouku. Musí vzniknout pevná, zato ale pružná hmota. Tu nechte v zakryté míse alespoň půl hodiny kynout.

A pak už stačí jen tvarovat langoše a smažit. Nejprve v hlubší pánvi rozpalte dostatek oleje. Z jednoho těsta vytvoříte zhruba 10 kousků langošů. Odtrhněte kus těsta, utvořte kuličku a z ní poté vytvarujte placky. Velikost záleží na vás, placičky ale nedělejte příliš tlusté.


Langoše podávejte s různým dochucením (třeba sladké s marmeládou nebo potřené horkou česnekovou pastou a posypané strouhaným sýrem nebo s kečupem a pod.).




Grenadýrmarš
 
 Ingredience

1 kg brambor

300 g těstovinových flíčků

1 lžice sádla

1 velká cibule

2 stroužky česneku

1 lžička sladké mleté papriky

100 g uzeného masa

100 g slaniny

sůl, pepř



Příprava

Brabory povaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Současně ve vroucí vodě  uvaříme flíčky do měkka, slijeme a necháme okapat.

Pekáč vymažeme sádlem. Vychladlé brambory nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.

V rendlíku rozehřejeme zbytek sádla,  přidáme cibuli, rozdrcený česnek, rozkrájené maso a slaninu. Pak orestujeme do zlatova. Vmícháme papriku.

Pak brambory a flíčky smícháme s orestovanou směsí, dáme do  vymazaného pekáče, osolíme, opepříme. Vložíme do trouby, předehřáté na 175 oC, a zapečeme asi 15 minut.

Podáváme ještě teplé s nakládanými okurkami.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]