18. srpna 2019
Kuchařský koutek
Uveřejňoval jsem zde občas recepry Marušky Dobromily. Maruška už
bohužel není s námi, ale mohli bychom na ni vzpomenout tak, že zkusíme
ještě něco z jejích receptů.
Grenadýrmarš
Langoše
Ingredience
1,5
kg hladké mouky
750 ml vlažného mléka
1 kostka droždí
150 ml oleje (a také olej na smažení)
2 lžice soli
1 lžička cukru
Příprava
Z droždí, cukru, mléka a lžíce mouky si
zadělejte kvásek a nechte ho vykynout. Po vykynutí ho vlijte do mísy s kilem hladké
mouky, přidejte1-2 lžíce soli, malou misku oleje a postupně do těsta přilévejte
vlažné mléko.
Vznikne lepivá hmota, do které přidávejte postupně další mouku. Musí vzniknout pevná, zato ale pružná hmota. Tu
nechte v zakryté míse alespoň půl hodiny kynout.
A pak už stačí jen tvarovat langoše a smažit.
Nejprve v hlubší pánvi rozpalte dostatek oleje. Z jednoho těsta vytvoříte
zhruba 10 kousků langošů. Odtrhněte kus těsta, utvořte kuličku a z ní poté vytvarujte
placky. Velikost záleží na vás, placičky ale nedělejte příliš tlusté.
Langoše podávejte s různým dochucením
(třeba sladké s marmeládou nebo potřené horkou česnekovou pastou a
posypané strouhaným sýrem nebo s kečupem a pod.).
Grenadýrmarš
Ingredience
1 kg brambor
300 g
těstovinových flíčků
1 lžice
sádla
1 velká
cibule
2 stroužky
česneku
1 lžička
sladké mleté papriky
100 g uzeného
masa
100 g
slaniny
sůl, pepř
Příprava
Brabory
povaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Současně ve vroucí
vodě uvaříme flíčky do měkka, slijeme a necháme okapat.
Pekáč
vymažeme sádlem. Vychladlé brambory nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
V rendlíku
rozehřejeme zbytek sádla, přidáme
cibuli, rozdrcený česnek, rozkrájené maso a slaninu. Pak orestujeme do
zlatova. Vmícháme papriku.
Pak brambory
a flíčky smícháme s orestovanou směsí, dáme do vymazaného pekáče, osolíme, opepříme. Vložíme
do trouby, předehřáté na 175 oC, a zapečeme asi 15 minut.
Podáváme ještě
teplé s nakládanými okurkami.
Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]