3. srpna 2019

Zase jednou o Malevilu


Opět a asi ne naposledy něco o ranči Malevil v Heřmanicích – v naší blízkosti.

Ten, kdo jezdil na chalupu přes Jablooné v Podještědí a pak sem k nám  přes Mařenice, mohl sledovat vznik ranče od samého počátku. V r. 1996 podnikatel Vávra započal s tímto projektem. V r. 1998  došlo ke slavnostnímu otevření. Tehdy byl ranč zaměřen na koně, návštěvníci se zde mohli naučit jezdit na koni a ti zkušenější mohli konat i výlety na koních po okolí (s doprovedem a piknikem v přírodě). Kromě toho byla na ranči restaurace a hala pro squash.

V té době uskutečníl majitel ranče dlouhou cestu do Afriky, jejímž dokladem je sbírka soch u budov ranče.


V letech 2000 – 2001 byla aktivita ranče rozšířena na golf a byla otevřena první devíti jamková trasa. Také byla doplněna ubytovací kapacita. V r. 2002 byla otevřena i druhá restaurace s názvem Back in Aftica (připomínající slavný film  Out of Africa s Redfordem a Streepovou). V r. 2004 na ranči přibyly dřevěné sruby pro ubytování hostů a u silnice se objevilo lanové adrenalinové centrum (dnes je už opomíjené).

V roce 2004 bylo golfiště rozšířeno na osmnáct jamek s oficiálním parem 72 (teoretický počet úderů na projítí golfiště).  Postupně se aktivity dále rozšířovaly – prodejna a půjčovna vybavení na golf, elektrické vozíky pro pohodlnější hráče, bowling, parkoviště  a hlavně o malou zoologickou zahradu – velkou atrakci pro děti. Samozřejmě se budovy ranče renovovaly, rozšiřovaly a vznikala i nová další zástavba pro ubytování. Za zoologickou zahradou je i zahrada botanická, doplněná o zajímavé dřevěné sochy. Pro ubytované hosty je na ranči k dispozici malý bazen a hřiště pro tenis a odbíjenou.


Ranč začal být využíván  pro pořádání firemních srazů a dnes tolik oblíbených firemních team-buildingů (v českém překladu jde o utužování vztahů v Brigádě kapitalistiské práce). Taky nesmíme zapomenout na každoroční závod horských kol po hranicích s Německem.

Majitel pan Vávra před asi dvěma lety zemřel, ale ranč je nadále provozován  jeho pozůstalými. Za pěkného počasí jsou parkoviště ranče plně obsazená auty. Pár našich chalupářů tam dochází na golf, ale i pro výlet s dětmi je to velice atraktivní místo.


Na závěr snad jen poznámku, jméno Malevil je převzaté z románu Roberta Merleho, který pojednává o přežití skupinky lidí po atomové válce, která zničila celou Francii.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]